MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Van parkeerpolitie naar handhaver

Verhaal

In 1972 kwam de eerste parkeerpolitie in Zwolle. Dit is te zien op de foto van Dolf Henneke. Deze politie was er alleen om de geparkeerde auto’s te controleren. Tegenwoordig hebben we buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Zij spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Ze vullen de politie aan bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Hedendaags doen zij dus veel meer dan alleen geparkeerde auto’s controleren. William Smit (24) heeft gewerkt als BOA in Zwolle en is nu elders werkzaam als BOA. Hij vertelt meer over zijn tijd als BOA in Zwolle.

Wat zijn de werkzaamheden van de handhavers in Zwolle?
“We controleren op het betaald parkeren en op het parkeren op plekken waar het overlast veroorzaakt of waar je niet mag parkeren. We behandelen meldingen over overlast en proberen deze overlast zo goed mogelijk op te lossen. Ook controleren we uitgaansgelegenheden op het schenken van alcohol onder de 18 jaar en controleren we op openbaar dronkenschap.”

Zijn er dingen veranderd in de afgelopen tijd?
“De papieren boetes zijn gedigitaliseerd. We hebben allemaal een PDA waarin we bekeuringen of andere meldingen kunnen opslaan. Ontzettend handig, want je hebt alles gestructureerd bij de hand en het scheelt een hoop papier.”

Wat mogen BOA’s niet, die politieagenten wel mogen?
“Politieagenten hebben algemene opsporingsbevoegdheden. BOA’s zijn aangesteld voor een bepaald domein. Dat houdt in dat ze beperkte opsporingsbevoegdheden hebben. Ikzelf was aangesteld voor domein 1, wat de openbare ruimte betreft.”

Wat is jouw ervaring met de handhaving in Zwolle?
“Prima. Ze doen hun best om de overlast in Zwolle zoveel mogelijk te beperken.”

Ervaringen van inwoners met de handhavers van Zwolle
Martijn van Dijk, 23 jaar.
“Handhavers vallen niet op in de stad. Naast het uitschrijven van bonnen hebben zij, volgens mij, (haast) geen andere bevoegdheden. Door enkel deze autoriteit wekt dit negatieve associaties op.”

Fleur Vinke, 17 jaar.
“Eerlijk gezegd heb ik hen in al die 17 jaar dat ik hier woon nog nooit gezien.”

Lucas van Riessen, 17 jaar.
“De handhaving is hier prima. Ze zorgen ervoor dat de politie zich op de belangrijkere taken kan richten.”


Zwart wit foto: Fotocollectie Dolf Henneke, HCO

Auteur:Sanne Abrahamse
Trefwoorden:Handhaving, Parkeerpolitie, Handhaver, Politie, Agent, Parkeren, Dolf Henneke, Mediaredactie, Zwolle
Periode:1972-2018
Locatie:Overijssel
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand