MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

2013 Zwolle in drie kwartier ©Archief Frans Paalman

Verhaal

2013 Zwolle in drie kwartier ©Archief Frans Paalman

Bijschrift kopfoto: © Archief Frans Paalman.

Zwolle in drie kwartier
Koninklijk bezoek 19 juni 2013

Het woord “bliksembezoek” krijgt koninklijke invulling door het verse koningspaar Willem-Alexander en Máxima. Er zit die dag ook een serieus meteorologisch kantje aan dat begrip, er was een drukkend warme periode, waar een onweer tijdens de koninklijke tocht zo maar een spelbrekend einde aan zou kunnen maken. Een bliksembezoek dus, om donder en bliksem vóór te blijven. Dat werpt natuurlijk wel de vraag op, of “bliksembezoek” en “kennismakingsbezoek” wel met elkaar onder één hoedje te rijmen zijn. In ieder geval valt de verandering der tijden goed af te lezen aan de duur van de koninklijke bezoeken. In 1895 duurde het bezoek van HHMM Emma en Wilhelmina, met overnachting, nog twee volle dagen, in 1921 met Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana zelfs drie, in 1962 waren voor het zilveren jubileums-bezoek van Juliana en Bernhard (mét alle vier prinsessen)toch nog  drie volle uren uitgetrokken. Maar in de eenentwintigste eeuw is het levenstempo zo opgevoerd, dat maar een klein deel van de hoogwaardigheidsbekleders de gehoopte handdruk ook daadwerkelijk weet te scoren, het merendeel blijft beteuterd achter. Maar gelukkig hebben we de foto nog, want vrijwel iedereen knipt zijn plaatje. Wel is volgens de krant van 20 juni langs de route de meest gehoorde verzuchting: Op televisie zie je het allemaal wel veel beter. Maar we zijn er bij geweest.

De rondrit omvatte twintig minuten (!) ’s-Heerenbroek en drie kwartier Zwolle. ’s-Heerenbroek vierde z’n 650-jarig bestaan en het organisatiecomité was zo voortvarend geweest, een desbetreffende ansichtkaart op te sturen aan de Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld, op basis waarvan ’s-Heerenbroek werd uitverkoren als een van de stopplaatsen van het koninklijk bezoek. En zo was er een korte confrontatie met agrarische hoogtepunten als kazen en kalveren. Het koninklijk paar was uiteraard meer dan welkom, maar de volgorde moest wel duidelijk zijn: Het is feest en de koning mag ook komen in plaats van de koning komt en dus is het feest, schrijft De Stentor parmantig. “De koning mag ook komen” – dat klinkt toch een stuk minder eerbiedig  dan vroeger, bij de opeenvolgende koninginnen.

Zeker speelde ook een rol, dat in 2013 nog veel aandacht besteed wordt aan het begrip “soberheid”. De economische crisis van 2008 is nog nauwelijks overwonnen, dus alles moet op een koopje. Het hele bezoek aan Zwolle mocht niet meer kosten dan maximaal een halve ton. Voor drie kwartier koningspaar is dat waarlijk bijna te geef. Wat kun je doen in zo’n korte tijd? In park de Weezenlanden staan feesttenten, waar een keuze gemaakt kan worden uit burgemeesters, Statenleden, Gedeputeerden, padvinders en veteranen, te veel om kennis mee te maken, zou je zeggen. Er is even een kort gesprekje met winnaressen van een “Appeltje van Oranje”, en er is aandacht voor de muzikale omlijsting. De Stentor heeft het getimed: twintig seconden voor het Britten Jeugdorkest en een minuut voor de Pioniers, de popprijswinnaars in Overijssel. Bij zo’n tempo komen er geheel nieuwe uitdagingen op de Oranjefans af. Een duidelijke trend valt waar te nemen bij de pogingen van juichend publiek, koninklijke aandacht te trekken: zwaaien met cadeautjes. Een beproefd middel om het koninklijke paar te stoppen, heeft de krant geobserveerd. Maar meer dan een vluchtig iPhone-foto-moment zit er bij dit bezoek niet in. De kop boven het verslag in De Stentor luidt dan ook: Supersnel in Zwolle – wég is het paar alweer. Van drie dagen (1921) naar drie kwartier (2013), dat zegt veel. Maar nu lijkt de grens wel zo’n beetje bereikt, die drie kwartier moeten maar een onaantastbaar record blijven.

Sjaak Onderdelinden

Trefwoorden:Koninklijke Bezoeken
Personen:Koningin Máxima
Periode:2013
Locatie:Zwolle