MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1980 Verfbommen in de regen

Verhaal

1980 Verfbommen in de regen

Bijschrift: Koninklijk bezoek Zwolle 19 juni 1980 tgv Zwolle 750 jaar: Prinses Beatrix en prins Claus bezoeken Zwolle. Ontvangst op het stadhuis, Sassenstraat 2. Van links naar rechts, dhr De Groot, wethouder, mevr Eskens, dhr Eskens wethouder, mevr ter Bekke-Dijkstra, Koningin Beatrix, mevr Tamse, loco-burgemeester H. Okkels wethouder, Prins Claus.​

Verfbommen in de regen
Koninklijk bezoek 19 juni 1980

Terwijl Zwolle volop in de viering van het 750-jarig bestaan als stad zit, komt er ‘even’ een officieel kennismakingsbezoek van de nieuwe Koningin tussendoor – Zwolle zou er veel landelijke publiciteit mee scoren. Het bezoek verliep zeer emotioneel tussen bijna hysterische aanhankelijkheid en even hartstochtelijke afwijzing – gelukkig in de verhouding van 99,99 en 0,01%. Maar toch, het koningshuis staat garant voor grote gevoelens, en het volk wil ze ook maar al te graag laten zien.

Het verslag in de Zwolse Courant van 20 juni begint zo: “Majesteit, u heeft een hele lieve moeder. Ik heb ook een lieve moeder. Kijk maar. Hier staat ze”. Buiten haar zinnen van enthousiasme trok de vrouw, die deze woorden gistermorgen tot koningin Beatrix sprak, toen de vorstin een wandeling door de Zwolse binnenstad maakte, haar moeder naar voren. “Lief he. Dat is nou mijn moeder”. En vervolgens greep de vrouw, zwaar leunend over een dranghek, de rechterhand van koningin Beatrix om die met handkussen te bedekken. Laten we zeggen dat het pad van een vorstin niet altijd over rozen gaat.

Verder was er veel keurigheid rond dit bezoek van Beatrix en Claus, dat onderdeel van een provincie-marathon bij gelegenheid van de troonsbestijging uitmaakte. Nette ontvangsten op provinciehuis en stadhuis werden afgewisseld met stadswandeling, rondrit en vooral bezoek aan park de Weezenlanden, waar de rest van de provincie zich mocht presenteren. Daar was nog een hoop gesteggel aan te pas gekomen, iedere plaats wilde het beste plekje, en het was zo vol geworden, dat een deel van het parcours gescheiden afgelegd moest worden: de koningin de oostelijke, prins Claus de westelijke plaatsen. Overigens was op het gemeentehuis een officieel geschenk overhandigd, dat wel in schril contrast stond tot het cadeau aan Juliana in 1949. Toen een taart, nu een origineel ingekleurde plattegrond van Zwolle van Braun en Hogenberg. De kaart geeft weer hoe Zwolle eruit zag tijdens het bezoek van prins Willem I aan Zwolle op 23 augustus 1580. 

Maar daarna ging het mis. Geluk bij een ongeluk: tijdens de rondrit door de binnenstad verergerde de miezerregen zo, dat het open dak van de hofauto maar beter dicht moest. En binnen vijf minuten bleek de wijsheid van dat besluit: Aan de Buitenkant (wat een symbolische locatiekeus!) had zich een aanzienlijke delegatie van actiegroep “Onkruit” – tegen alles, maar vooral antimilitaristisch – opgesteld met rookbommen en zakjes verf. Nu was het koninklijk paar sinds z’n bruiloft wel wat gewend, maar de hofauto kon er slecht tegen, en het publiek ook niet. De krant schrijft: De vrees is volgens een woordvoerder van de politie gerechtvaardigd dat de handelingen van ‘Onkruit’ op een andere plek in de binnenstad tot een complete veldslag had kunnen leiden tussen de ‘onkruitleden’ en kwaad publiek die deze actie als ontoelaatbaar bestempeld. [Wie wel eens klaagt over de teloorgang van het onderwijs in de Nederlandse taal, kan hier leren dat die oorlog in 1980 al hopeloos verloren was…] Overigens bleek het onkruid van “Onkruit” op een Zutphense uitzondering na afkomstig uit… Deventer.

De auto moest even schoongemaakt, maar het bezoek kon volgens plan in het Provinciehuis worden afgesloten. Daar was alles tot in de kleinste details geregeld. Zelfs het toilet, dat koningin Beatrix na de wandeling bezocht, was niet vergeten. Een dag voor het bezoek was daar nog een nieuwe bril (met deksel) aangebracht. Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek. Het koninklijk paar vertrok vervolgens van het station, niet met de eigen koninklijke trein, maar slechts met een aangehaakte speciale coupé die het Huis van Oranje pleegt te gebruiken. En voort ging de marathon naar Arnhem, voor het volgende bezoek. Dat verliep vlekkeloos.

Sjaak Onderdelinden

Trefwoorden:Koninklijke Bezoeken, Zwolle, Verfbommen
Personen:Koningin Beatrix, Prins Claus
Periode:1980
Locatie:Zwolle