image/svg+xml

1949 Taart voor de hele familie

Verhaal

1949 Taart voor de hele familie

Plaatje bij verhaal: 1949-1_fd024676.jpg

Bijschrift foto: Ter gelegenheid van het Koninklijk Bezoek aan Zwolle op 11 oktober 1949 door Koningin Juliana en Prins Bernhard, maakte de Zwolse banketbakker Christiaan Lindeboom een enorme taart met de belangrijkste gebouwen van Zwolle in miniatuuruitvoering in marsepein uitgevoerd. Deze werd aangeboden in de Schepenzaal van het Stadhuis, Sassenstraat 2, op 11 oktober 1949.

Taart voor de hele familie
Koninklijk bezoek 11 en 12 oktober 1949

Continuïteit is een belangrijk wapen voor een vorstenhuis, en sinds 1572 wordt daar serieus aan gewerkt. Destijds was Willem van Oranje in volle oorlogstijd in Zwolle, nu is de Tweede Wereldoorlog nog maar net voorbij en heeft er in 1948 een troonswisseling plaats gehad: Juliana is nu koningin en laat zich gaarne in stad en provincie begroeten. Na Zwolle zijn plaatsen als Dalfsen en Nijverdal aan de beurt, daar is het enthousiasme zo mogelijk nog groter dan in de hoofdstad. Twee verschillen met vorige bezoeken vallen op: toenemende aandacht voor de jeugd (en dan waren de prínsesjes er nog niet eens bij) en de pers is echt uit op quotes van koningin en prins - waar in andere tijden (daarvoor en daarna) erg discreet en geheimzinnig over gedaan wordt.


Het programma oogt weliswaar traditioneel, met rondritten en optochten, maar zeker niet traditioneel was het officiële geschenk van Zwolle aan de koninklijke familie: taart. En niet zomaar een taart, maar een prachtexemplaar van veel meer dan een vierkante meter, met uiteraard alle prominente gebouwen van de stad - en voor de levendigheid ook de Veemarkt. Bakker Chr. Lindeboom had zijn goede contacten met Burgemeester Strick van Linschoten gebruikt om hem van het idee te overtuigen - en er vervolgens al zijn vakmanschap in gestopt. Afgezien van het houten stokje, dat een boertje op de veemarkt als steun gebruikt, werden in deze taart slechts eetbare ingrediënten gebruikt. En in overvloed, mag er wel bij gezegd worden: Omtrent het gebruikte materiaal vertellen we nog, dat in dit pronkstuk niet minder dan acht pond boter, acht pond suiker en tachtig eieren verwerkt zijn. Kun je van een taart zeggen, dat hij in goede aarde viel? In elk geval werd de maker met complimenten overladen.

Intussen verzamelde de schooljeugd zich op het Grote Kerkplein voor een uitgebreide zanghulde, vanaf een speciaal getimmerd podium door het vorstenpaar welwillend aangehoord. Het was natuurlijk doorgestoken kaart, maar aan het slot mocht de voorzitter van de feestcommissie, de heer Wansink, een Koninklijk Besluit bekend maken: de volgende ochtend schoolvrij. Donderend gejuich volgde, en voorzitter Wansink verklapte , wat de Koningin toen zei: "Hoe zou het toch komen, dat de kinderen zo graag vrij van school hebben? Zouden ze het erg naar vinden?"


Terwijl de ouders nog in de provincie Overijssel rondreden, mochten de vier prinsessen op Soestdijk de taart in ontvangst nemen. Die paste uiteraard niet in het koninklijk escorte, en dus was er een bestelwagen van de fa. Oldenhof voor nodig, om de reuzentaart rechtstreeks naar het paleis te transporteren. Dat werd een ongetwijfeld onvergetelijke belevenis voor de familie Lindeboom, maar ook voor de begeleidende fotografen en journalisten, die naar hartenlust hun werk mochten doen. Gevraagd of ze dat niet vervelend vond, sprak de amper twaalfjarige Beatrix geroutineerd: ”O, daar raken we langzamerhand wel aan gewend". Opmerkelijk, zo kort na de Canadese rust, zoals ook overigens opmerkelijk is, hoe gedecideerd Beatrix de regie in handen nam, zowel bij het bemoederen van Marijke als bij het aansnijden van de taart. Dat ging zo: Er werd een groot tafelmes gebracht en Beatrix bood dit de heer Lindeboom aan met de verzekering: “Dat kan de kok beter, het is zijn vak. Dan doe ik straks wel voor de foto 'alsof." Ja, Beatrix had de publiciteit al jong in de vingers, zoals ze ook precies wist, welke tekst er bij zo'n cadeau verwacht werd. Want de kop boven dit verhaal in de krant luidt: "we hebben nog nooit zo'n mooie taart gehad", zei prinses Beatrix.

Sjaak Onderdelinden

In aanvulling op dit artikel, zijn Marije Westerveen en Roland de Jong van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bij de heer Lindeboom en zijn echtgenote op bezoek geweest. Via deze link kunt u het interview beluisteren (afhankelijk van uw browser).

 

 

Trefwoorden:Koninklijke Bezoeken
Personen:Prins Bernhard, Prinses Beatrix
Periode:1949
Locatie:Zwolle

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.