MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Berhard Holst

Biografie

Berhard Holst

Geboorteplaats:Losser
Geboortedatum:1905
Woonplaats:Losser
Beroep:Drogist

Bernard Holst werd geboren in Losser op 9 april 1905. Hij was een zoon van Joh. Herm. Holst en Gezina Oude Ophuis. Bernard volgde de lagere school en vervolgens ging hij naar de avondschool in Oldenzaal. Midden in het dorp, aan de huidige Brinkstraat stond vroeger de boerderij van de familie, met daarbij een schoenenwinkel. In 1928 begon Bernard Holst een drogisterij, samen met zijn broer Christiaan, beter bekend als Chrisjan. Ze verkochten in hun winkel ook glas, verf, behang en chemicaliën. Een drogist in die tijd fotografeerde vaak. De chemicaliën waren geen probleem, de ontwikkelaar (een oplossing waarin het beeld zichtbaar wordt) werd vaak zelf gemaakt en men experimenteerde voortdurend. Zo ook Bernard Holst en mede daardoor kwam er een fotozaak. Fotografie was in die tijd alleen nog maar weggelegd voor een beperkte groep, dus de omzet was  niet zo groot. In de Tweede Wereldoorlog veranderde dat, vanwege de verplichte identiteitsbewijzen met pasfoto. En die pasfoto liet men maken bij Holst. Bernard maakte de foto’s zelf en ook het ontwikkelen en afdrukken gebeurde in eigen beheer. In die oorlogsjaren fabriceerde hij ook zeep, een kostbaar goed in die donkere tijd, waarin men gebrek had aan alles. Een ander product uit de winkel was desinfecterende zalf. Hele vaten werden er gekookt en de artsen in Twente wisten de drogisterij van Holst in Losser te vinden.

Bernard Holst was getrouwd met Johanna Gesiene Berkemeyer.

In 1977 ging de zaak over naar zijn twee zonen. Jan gaf verdere invulling aan de fotowinkel en Hennie nam de drogisterij onder zijn hoede.

Bernard Holst had een brede belangstelling. Hij was zeer geïnteresseerd in geschiedenis en aardrijkskunde. Hij was medeoprichter van de Historische Kring Losser en maakte deel uit van het bestuur. Hij zette zich in voor het instandhouden van de plaatselijke folklore door als keurmeester op te treden bij de jaarlijkse palmpaasoptochten. Als soldaat had hij gediend bij het wielrijderspeloton en misschien kwam daaruit voort dat hij graag lange afstanden fietste.

Hij wordt omschreven als een serieuze man en daarbij past zijn functie als penningmeester van het Armenbestuur van de parochie H. Maria Geboorte.

Bernard Holst maakte zelf ook veel foto’s. “Hij fotografeerde alles wat los en vast zat”, aldus zijn beide zonen. Zij vonden in zijn nalatenschap dan ook een grote collectie met beeldmateriaal van Losser, dat zij in 1995 hebben geschonken aan de Historische Kring. De fotozaak en de drogisterij zijn inmiddels in andere handen overgegaan. Maar de naam “Foto Holst”, die in Losser een begrip werd, wordt nog steeds gevoerd.

Bernard Holst overleed op 12 april 1983.

Trefwoorden:Losser, Holst, DROGISTERIJ