MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Dolf van de Broeke Opende nieuwe zaak aan de Rijssensestraat

Verhaal

Dolf van de Broeke Opende nieuwe zaak aan de Rijssensestraat

“Dolf van de Broeke Opende nieuwe zaak aan de Rijssensestraat”
Het was afgelopen zaterdag een drukte van belang aan de Rijssensestraat. De heer Dolf van de Broeke opende namelijk zijn nieuwe zaak, hetwelk vergezeld ging van de herdenking van het vijftigjarig bestaan van de zaak alsmede van zijn dertigjarig Dealerschap van DKW en Auto Union.
De heer van de Broeke heeft hier een prachtige zaak geopend. Aangezien de ruimte ongeveer 26 bij 26 meter is, de oppervlakte bedraagt ruim 675 m², bestaat er voldoende gelegenheid tot showen maar ook tot werken.
De architect de heer Burger uit Hoogezand is er in geslaagd, aan de entree van Wierden komende uit de richting Rijssen, een imposant maar ook doelmatig gebouw neer te zetten dat het ter plaatse buitengewoon goed doet. Vooral in de avonduren zorgt een feeërieke verlichting voor een waar schouwspel, dat men beslist gezien moet hebben en dat doet denken aan het binnenkomen van een stad. Het aanzien van Wierden is hierdoor beslist gestegen.
Het gebouw werd gebouwd door Siemerink’s Beton en Bouwbedrijf, de firma Paauwe voor de elektriciteit en krachtinstallaties. De firma Pley en Zn. verzorgde het loodgieterswerk en sanitair en de firma Höften zag zich het schilderwerk toegewezen.
Men kan aan drie zijden het gebouw binnen komen, zodat de auto’s kris kras er doorheen kunnen rijden. De voordeuren worden elektrisch en geruisloos omhoog gedraaid. Direct daarachter bevinden zich de wasruimte en de smeerruimte. Het gebouw heeft drie werkbruggen en een heteluchtverwarming, zodat het prettig werken is voor de heer van de Broeke met zijn twaalf man tellend personeel.
De openingsplechtigheid werd verricht door de stichter van het bedrijf de thans 81-jarige heer G. van de Broeke (in 1963) en vader van de eigenaar die door het doorknippen van een lint de grote deur automatisch liet opengaan. Onder de talrijke aanwezigen waren onder andere de beide wethouders Otten en Kampman alsmede de gemeentesecretaris de heer Schipper. Ook de fervente DKW-rijder uit Almelo, de heer Banis was aanwezig. Hij kocht in 1934 voor het eerst een DKW bij van de Broeke.
Aldus de journalist-reporter van de Wierdense Courant van 6 september 1963.

Auteur:Uit: De Wiezer