image/svg+xml

De Kroepketel

Verhaal

De Kroepketel

Plaatje bij verhaal: de_kroepketel.jpg

De kroepketel
Historische Kring Wederden

In dit apparaat werd water aan de kook gebracht en dan kwam er stoom uit het pijpje. Het bakje dat onder het pijpje hangt dient om de waterdruppels op te vangen. Het is een zogenaamde 'kroepketel' die werd gebruikt bij patiënten, vaak kinderen, die aan pseudokroep leden.
Pseudokroep is een aandoening waarbij de slijmvliezen rond de stembanden opzwellen als gevolg van een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. Hierdoor wordt het inademen moeilijk en krijgen kinderen het ernstig benauwd. Ook hebben pseudokroep patiënten vaak last van een stevige blafhoest en gierende ademhaling.
De kroepketel werkt als volgt: boven een spiritusvlam, of elektrisch verwarmd, verdampt het kokende water. De waterdamp kan uit de ketel ontsnappen via een opgeschroefde verstuiver op de omgebogen dunne buis van ongeveer 40 cm lengte. De buis loopt niet horizontaal maar iets stijgend, zodat niet de tot condens neergeslagen waterdamp maar de stoom uit de buis naar de patiënt stuift.
Vroeger dacht men dat het inademen van vochtige lucht de klachten zou verminderen en hoewel dat is bevestigd door recent onderzoek, verminderde de vochtige lucht wel de hoestprikkel. In de eerste decennia van de twintigste eeuw werd de hier afgebeelde kroepketel gebruikt. Naast het gebruik in ziekenhuizen werden deze toestellen verhuurd door apotheken en kruisverenigingen voor gebruik thuis. De kroepketel was makkelijker in het gebruik dan een ketel met kokend water en kon ook buiten de keuken worden gebruikt.
Aan het gebruik van de kroepketel kwam een eind toen de douche zijn intrede deed: men kon in een ruimte gaan zitten die vol was met vochtige lucht.
Nieuwgierig geworden naar het apparaat en andere gebruiksinstrumenten van onder andere de dokter? De kroepketel en andere gebruiksvoorwerpen zijn te bewonderen op de expositie van de Historische Kring Wederden: Zorg in Uitvoering. Deze is te zien in de van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden.

Auteur:Uit: De Wiezer
Thema's:Column uit DE WIEZER

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.