MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De historie van een schöllook

Verhaal

De historie van een schöllook

Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schöllook is. Het voornaamste gebruik van opoes schöllook was om haar 'kleed' te beschermen, omdat zij er daar maar een paar van had. Maar ook omdat het makkelijker was om een schöllook te wassen dan een 'kleed'. Zij gebruikte de schöllook ook om pannen van een kachel of uit een oven te halen. Hij was ook goed om de tranen en de smerige snuitjes van de jongens of de meisjes af te nemen. Als zij de eieren uit het kippenhok ging halen, was de schöllook heel handig om de eieren in te dragen. Als er praatvolk kwam, konden haar eenkennige kinderen onder haar schöllook weg kruipen. En als het koud was, kon zij haar armen in de schöllook draaien en opwarmen.
Hij was ook heel handig om menig zweetdruppeltje af te vegen als zij boven het fornuis stond te koken. Hout voor een kachel werd ook in de schollook in huis gehaald. Uit de tuin droeg zij in de schöllook alle soorten groente in huis en als de erwten gedopt waren, gingen de schillen in de schöllook.
In de herfst gebruikte zij de schöllook om de appels op te rapen die onder de bomen lagen. Als opoe onverwacht praatvolk zag aankomen, stond je ervan te kijken hoeveel meubels dan de oude schöllook in een paar minuten kon afstoffen. Als het eten klaar was, ging opoe naar buiten en zwaaide met de schöllook. Dan wist iedereen dat het tijd was om naar huis te komen.
Het zal nog lang duren voor dat er iemand is die iets heeft uitgevonden wat voor zoveel dingen gebruikt kan worden als een schöllook.

En bedenk:

In deze tijd zouden wij er gek van worden te weten hoeveel 'ongemak' er in een schöllook zat.
Toch heb ik er nimmer wat aan over gehouden.

Uit het Twents Woordenboek van G.J.H. Dijkhuis:
SCHÖLLOOK, de beste kaante van ‘n schöllook - de mooiste kant, zijde.

De wichter doot de beste kaante van’n schöllook veur - De meisjes dragen de beste zijde van de schort aan de voorkant; of ze laten zich van hun mooiste zijde kennen.