MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Café De Boer, Rijssensestraat 118

Verhaal

Café De Boer, Rijssensestraat 118

Café De Boer, Rijssensestraat 118

Foto : Café De Boer, Rijssensestraat 118, met zaal in 1936.

Café De Boer, Rijssensestraat 118.

Café “De Boer” is een bekend café in de dorpsgemeenschap van Wierden. Vroeger gelegen in een landbouwgebied werd het café vooral bezocht door landbouwers vooral als de jaarlijkse veekeuringen plaatsvonden bij de boerderij van Engbers aan de Rijssensestraat 81 schuin tegenover het café gelegen.

In 1907 werd het woonhuis met café verbouwd.

In 1921 werd aan C.J. Westerink, de overgrootvader van de huidige caféhouder, toen 32 jaar oud en fabrieksarbeider, onder overlegging van 2 opkopervergunningen bij besluit van B & W van 3 september 1921 een tapvergunning verleend voor de gelagkamer.

In 1922 werd de vergunninglokaliteit uitgebreid en opnieuw verbouwd, met een aan grenzende kamer. En in 1927 werd een veranda aan het café gebouwd terwijl in 1932 een nieuwe zaal werd aangebouwd, waaronder een toneelzaal groot 85 m² met podium en werd de vergunning daaraan aangepast. Op 26 januari 1952 overleed C.H. Westerink en werd de volledige vergunning voor de verkoop van sterke drank overgeschreven op naam van Herman Westerink geboren op 19 mei 1930. Herman is overleden op 27 januari 2010. Zijn vrouw Lenie Westerink – Lohuis werd geboren op 17 januari 1931 en overleed op 15 juni 2012.

Op 18 oktober 1977 werd vergunning verleend voor verbouwing van het woonhuis en café hetwelk omstreeks augustus 1978 klaar kwam.

Veel verenigingen maken, of maakten gebruik van deze lokaliteit, van biljart, kaart en bridgeclub tot toneelvereniging. Maar vooral ook familiefeesten en bijeenkomsten van de boeren en bewoners uit de omgeving, of informatiebijeenkomsten van de gemeente vonden hier plaats. Er werd wel eens gekscherend gezegd dat ook de “voorvergadering” van de gemeenteraad hier plaats vonden!

Thans is het geheel door de verplaatsing van de ventweg van de Rijssensestraat aangekleed met een terras en heeft ook de buitenkant van het café een opknapbeurt gehad.

Gerard en Marja Westerink zijn nu de gastheer en gastvrouw in Café en slijterij de Boer. Service en gastvrijheid staat daar nog steeds hoog in het vaandel. Zij heten u van harte welkom.

Foto: Cafe de Boer in de jaren zestig, met veranda, Herman Westerink staat voor het café.