MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boerderij Ter Stal aan de West Kluinveenweg 13

Verhaal

Boerderij Ter Stal aan de West Kluinveenweg 13

Fotobijschrift foto: De boerderij in lichterlaaie 26 februari 1981.

Boerderij Ter Stal aan de West Kluinveenweg 13.
Mannes ter Stal (geboren op 29 januari 1814 en zoon van Berend ter Stal en Fenne Meijer) en zijn vrouw Diena Broeze (geboren op 3 augustus 1821 in Wierden) vestigen zich in het midden van de negentiende eeuw op een boerderijtje aan de Kluinveenweg (later West Kluinveenweg 13).
Behalve de boerderij drijven zij ook nog handel in kruidenierswaren en hebben een winkeltje in hun boerderij. Na het overlijden van Mannes ter Stal in 1877 zet zoon Gerhardus ter Stal (geboren op 6 september 1856) de boerderij voort. Mannes was getrouwd met Rozina Bakker uit Markelo (geboren op 20 januari 1856).
Door uitbreiding van de boerderij en aankoop van meer grond gaan de zaken goed en begint Mannes naast het boeren met een eigen huisweverij. Deze wordt gevestigd aan de oostkant van de boerderij. Ook andere thuiswevers in Twente leveren linnen aan dat door Ter Stal wordt gebleekt. Oostelijk van de boerderij werd dan ook een groot bleekveld aangelegd. Behalve particulieren en winkels wordt het linnen grotendeels geleverd aan de handelaren die bij thuiswevers hun benodigde meters linnen inkochten.
Een geregelde afnemer was ook de firma Kolthof uit Almelo. Met deze firma exploiteerde Ter Stal ook nog een tijdlang een damastfabriek aan het Hovenpad in Almelo.
Op 21 augustus 1908 overlijdt Gerhardus ter Stal aan een longontsteking en zet zoon Gerrit Hendrik ter Stal (geboren op 24 december 1889) de boerderij voort. De huisweverij is dan al afgestoten en Gerrit Hendrik houdt zich dan voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt, later samen met zijn zoon Gerhard. Omdat er geen opvolgers zijn, doordat zoon Gerhard vroegtijdig komt te overlijden, verkoopt Gerrit hendrik ter Stal in 1978 de boerderij aan een van de Velde die bezig gaat het pand intern te verbouwen.
De nieuwe eigenaar specialiseert zich in het werken met parket zodat een deel van de boerderij wordt gebruikt voor de opslag van houtmaterialen. Op donderdag 26 februari 1982 breekt er brand uit en gaat de boerderij in vlammen op. Onherstelbaar beschadigd wordt de boerderij afgebroken en vervangen door een nieuw woonhuis. De familie Vos woont er thans.

Auteur:Uit: De Wiezer