MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Boekhandel Albersen een aanwinst voor de Wierdense middenstand.

Verhaal

Boekhandel Albersen een aanwinst voor de Wierdense middenstand.

Fotoonderschrift: Het pand Nijverdalsestraat 52, links de Drukkerij en rechts het Boekhandel en winkeldeel.

Boekhandel Albersen een aanwinst voor de Wierdense middenstand.

Sinds vandaag, 14 juli 1982 heeft Wierden er een tweede boekhandel bij. Aan de Nijverdalsestraat is boekhandel Albersen geopend. Op de openingsreceptie bleek een geweldige belangstelling gezien de drukte bestaat er een goede relatie met vrienden en kennissen en vooral met de zakenrelaties en leveranciers.

De heer Ben Albersen werkte bijna 25 jaar en tot 1970 bij Drukkerij Hilarius B.V. in Almelo. Zijn grootvader werkte ook al bij dit bedrijf en toen Ben na de oorlog aan het werk moest nam zijn grootvader hem mee naar het bedrijf in Almelo en Ben werd aangenomen. Hij werd leerling zetter maar wilde graag hogerop en begon aan zijn studie naast zijn dagelijkse werk. Al spoedig was hij geen leerling meer maar had hij het diploma “zetter” behaald. Daar kwamen later de diploma’s van leermeester gezel, calculator en patroonsdiploma typografie nog bij.

Ben kon zich in zijn werk helemaal uitleven, mijn werk is mijn hobby geworden zegt hij overtuigend. Het was daarom ook niet verwonderlijk toen hij bij een Amsterdamse drukker kwam en daar een drukpersje te koop zag staan dit drukpersje kocht. Het drukpersje was vrij goedkoop en ik moest direct beslissen. En dat heb ik toen maar gedaan. Puur uit liefhebberij begon hij drukopdrachten te maken voor vrienden en kennissen en probeerde hij te experimenteren met lastiger drukwerk die hij tot een goed einde bracht. Ben trouwde in 1957 en werd enkele jaren daarna technisch bedrijfsleider in 1967 toen Hilarius een grafisch bedrijf in Nijverdal overnam.  Albersen had een ondernemende geest en in 1970 besloot hij voor zichzelf te beginnen. Hij had daarbij het geluk dat hij van een zakenrelatie veel lettermateriaal kon overnemen voor een schappelijke prijs.

Het echtpaar dat inmiddels was verhuisd van Almelo naar Wierden bouwde een garage om tot bedrijfshal en de drukkerij ging van start. Goede service, snelle levering en eerlijk zakendoen bracht het echtpaar succes en de bedrijfsruimte moest al snel worden uitgebreid. Dat gebeurde in de loop der tijd een aantal keer. Nu ( juli 1982) staan er in de bedrijfshal een tweetal Heidelberger degelpersen, cilinderpersen en een offsetpers. Voor de papieropslag beschikt men over een ruime kelder en boven de bedrijfsruimte is een kantoor gevestigd. Men heeft zich gespecialiseerd in handels en familiedrukwerk.  Onze kracht is vooral gelegen in flexibiliteit. In 1978 werd een grote stap genomen door aankoop van het naastgelegen winkelpand met bovenwoning. De voormalige supermarkt van Dolf ter Haar. De woning werd verhuurd en de winkel is een gesorteerde boekhandel geworden.

Naast de doorgaans gebruikelijke artikelen die doorgaans in een boekhandel verkrijgbaar zijn is de specialiteit de verkoop van diverse papiersoorten in kleuren en afmetingen. Zo nodig kan het op maat worden gesneden zonder extra kosten. De winkel wordt voorlopig gerund door mevrouw Albersen, die tijdens het bezoek van de krant enthousiast de winkel aan het inpakken was, zodat die er tijdens de opening pico bello uit zou zien.

De verkoopoppervlakte bedraagt 70 m² maar kan met weinig moeite uitgebreid worden.

Het echtpaar heeft veel vertrouwen in de toekomst, we hebben een ruime parkeergelegenheid en zullen met een goede bediening van onze klanten het vertrouwen proberen te winnen, aldus mevrouw Albersen.

Anno 2019 is er in de drukkerijruimte Kapsalon Eksen Extreme gevestigd en in het winkeldeel Chinees restaurant Happy Garden gevestigd.

Uit het archief van de Historische Kring, bericht uit de krant van 14 juli 1982.

Fotoonderschrift. Ben Albersen bij het reclamebord voor de drukkerij. Op de achtergrond de gebouwen van vleesverwerkend bedrijf Coveco voorheen De Export.