MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Bloemenmagazijn 'Azalea' in Wierden

Verhaal

Bloemist B.J. Wolters, voornaam Jan, werd geboren op 22 maart 1912. Als bijnaam had hij 'Jan van Da Meuje'. Samen met zijn broer Gerrit Jan heeft hij een bloemistenbedrijf opgezet aan het huidige Burgemeester van den Bergplein, toen nog Almelosestraat geheten. Echter Gerrit Jan overlijdt al vlak na de oprichting op 12 maart 1940 en Jan heeft het bedrijf daarna alleen voortgezet.

In de jaren 1941 – 1942 heeft hij een bloemenwinkel gehad aan de Stationsstraat 4, de huidige woning van de familie Noltes - Van de Broeke. In 1942, op 20 februari trouwt hij met Leida Harmsen en betrekt een woning aan de Kerkstraat 21, gehuurd van 'Janna van 'n Tweestreep' en Gaitjan Olthuis. Er staat een houten gebouwtje naast die ze als winkel gebruiken. Achttien jaar hebben ze er een leuke winkel gehad.

In 1960 kopen ze een pand aan de Nijverdalsestraat dat bekend staat als het pand van Buulo. Ze verbouwen het en zetten er een grote kas achter. Als er in de jaren zeventig met de opkomst van de supermarkten steeds meer verkooppunten van bloemen bij komen, verkopen ze het pand in 1975 aan de firma Egberts en Olthuis. Jan heeft nog drie jaar gewerkt bij de kwekerij van Soweco, waar men zeer op zijn kennis en kunde gesteld was. Na zijn pensionering helpt hij bloemist Stelwagen nog vaak met de kerstdrukte voor onder andere het vervaardigen van graftakken. Met name vanwege zijn kennis van de opmaak van trouwboeketten kreeg hij de opdracht nog eens een trouwboeket te maken voor een stel dat veertig jaar getrouwd was. Een trouwboeket gelijk aan hetgeen ze bij hun trouwen hadden gehad. Vanwege zijn kennis en kunde op dit gebied maakte hij een trouwboeket identiek aan hetgeen ze dus veertig jaar daarvoor hadden gehad.

Jan Wolters overlijdt op 24 juli 1984 op 72-jarige leeftijd.

*Titelfoto: De kwekerij aan de toen nog Almelosestraat. Op de achtergrond het Christelijk dienstgebouw en woninginrichting Miel.

Auteur:Uit: Wederaardigheden 1998, nummer 7.
Trefwoorden:Bloemen, Bloemhandel, Kwekerij, Bedrijvigheid Overijssel
Locatie:Wierden