MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Bijzondere herinnering aan Anton Huiskes en cadeau voor Elly Huiskes

Verhaal

Bijzondere herinnering aan Anton Huiskes en cadeau voor Elly Huiskes

Fotobijschrift: Van links naar rechts: Fiep Twente, Annemarie Huiskes, Bart Huiskes en Elly Huiskes-Oosterveld.

Op zondag 28 augustus vond er in het Franse plaatsje in Coux-et-Bigaroque in de Dordogne een bijzondere gebeurtenis plaats. Deze dag zouden Anton en Elly Huiskes zestig jaar getrouwd zijn geweest. De trouwdag is inmiddels de vaste dag geworden van de familie Huiskes om de jaarlijkse familiedag te organiseren op de oude Franse boerderij in Coux-et-Bigaroque; de locatie waar onze Wierdense schaatsheld Anton Huiskes lange tijd heeft gewoond.
Mede-organisator van deze dag, Fiep Twente (Antons oude secretaresse), deed een beroep op de Historische Kring Wederden om te proberen de Olympische diploma’s terug te krijgen, zodat deze overhandigd konden worden aan Elly en de familie Huiskes. We wisten dat deze diploma’s jaren in Café Marktzicht van de familie Vloedbeld hadden gehangen. De familie Vloedbeld heeft destijds het café overgenomen van de vader van Anton (Bats Huiskes) en hij liet de diploma’s in het café hangen. Nadat de Historische Kring een bezoek te had gebracht aan café Marktzicht, was Jos Vloedbeld graag genegen de diploma’s af staan en weer terug te laten gaan naar Elly en de familie Huiskes.
In 1952 vonden de Olympische Winterspelen in Oslo plaats en daar boekte Huiskes aanzienlijk goede resultaten. Het waren de Spelen van de Noor Hjalmar Andersen en in zijn schaduw de Nederlanders Kees Broekman en Wim van der Voort. Anton deed mee op de vijf en tien kilometer en werd op die afstanden zeer verdienstelijk vierde en vijfde. Een bijzondere prestatie in een tijd dat Nederlanders nog geen hoofdrol vervulden in de internationale schaatswereld. In datzelfde seizoen reed hij een wereldrecord op de drieduizend meter in een tijd van 4.40.2. Dat record zou maar liefst tien jaar stand houden en pas in 1963 door Knut Johannesen verbeterd worden. Dát diploma is nu aan de familie terug geschonken.
In een reactie en dankwoord naar de Historische Kring Wederden schreef Fiep Twente “dat het een geweldige dag is geweest en Elly en de rest van de familie, waarvoor de overhandiging tot het laatste moment geheim was, erg geëmotioneerd waren. Een fijne herinnering! Annemarie (Antons schoondochter) had het cadeau nog extra fleurig ingepakt met een bosje hortensia's op de verpakking. Héél feestelijk!”
Bart (Antons zoon) hield een speech waarin hij de indruk gaf dat Elly een grote ingelijste foto van de kleinkinderen zou ontvangen. Wat een verrassing voor haar toen ze het pakket opende. Als ze nu iets níet had verwacht, was het dát wel. Ook alle andere familieleden vonden het geweldig. Het diploma hangt nu in haar 'mooie kamer', waar ook de andere prijzen staan die Anton als waardering voor zijn werk als directeur van BRES ontving.
Anton Huiskes overleed op 9 november 2008 in zijn woonplaats Coux-et-Bigaroque in Frankrijk. De herinnering in Wierden aan Schaatsheld Anton Huiskes wordt levendig gehouden door twee beelden van de Urkse kunstenaar Okke Weerstand. Ze zijn geplaatst op de Binnenplaats bij Zorgcentrum het Wedervoort en in de kantine van de ijsclub WIJC.

Auteur:Uit: De Wiezer