MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Bestrijding coloradokever in 1953

Verhaal

Bestrijding coloradokever in 1953
Historische Kring Wederden

Fotobijschrift: Henk ten Cate met zijn – voor die tijd moderne – motorspuit getrokken door een paard.

Henk ten Cate spoot met zijn, voor die tijd moderne motorspuit getrokken door een paard, onder andere tegen de coloradokever. In die jaren spoelden de kevers met miljoenen tegelijk aan op de Nederlandse stranden. Kinderen konden een aardig zakcentje verdienen met het oprapen van de kevers op de stranden. De larven van de kevers vraten het blad van de aardappelplanten geheel op, waardoor de aardappelproductie tot bijna nul reduceerde.
In Nederland blijkt de kever aan de noordelijke rand van haar klimatologisch bepaalde verspreidingsgebied te zitten en geeft alleen in bepaalde warme jaren schade. In 1937 werd de kever voor het eerst in Nederland in Limburg en Brabant gevonden. In 1938 waren er ten zuiden van de Maas 161 gemeenten met 607 vindplaatsen bekend. Er is nog geprobeerd de kever in Nederland uit te roeien door de kevers met man en macht te verzamelen en met gif te bestrijden, maar dit is niet gelukt. Vroeger gold bij het aantreffen van een coloradokever een meldingsplicht bij de toenmalige Plantenziektenkundige Dienst.
Tot halverwege de vorige eeuw werden de aangespoelde kevers door soldaten van de Nederlandse krijgsmacht met vlammenwerpers verbrand op het strand.
Voor de bestrijding van coloradokevers zijn er sinds 1996 geen regels meer van kracht. Wel schijnt de coloradokever weer wat vaker op te duiken. De belangrijkste reden die gegeven wordt is de klimaatsverandering en de relatief zachte winters en warme zomers van de afgelopen tijd. Vanaf eind april komen de kevers tevoorschijn en zoeken dan jonge aardappelplanten op. Zodra de temperatuur zeventien graden of meer is worden eitjes afgezet op de onderzijde van het blad. De larven kunnen de planten tot op de stengel kaal vreten. Tijdens warme zomers kan een volledige tweede generatie tot ontwikkeling komen. Deze kevers verspreiden zich in zwermen vliegend. Een oud middel tegen de kever is het planten van ricinusplanten wonderboon tussen de planten.

Auteur:Uit: De wiezer