MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Bakker Vos uit Wierden

Verhaal

Bakker A.Th.M. Vos heeft het oude pand overgenomen van bakker Heerdink en opende op 25 augustus 1952 zijn brood en banketbakkerij. Voor bakker Heerdink was het pand al bewoond geweest door Meubelhandel Voortman, Jans Eshuis met zijn fietsen en de dames Teerink met een handwerkzaak.

Antoon Vos is geboren in Ootmarsum waar zijn ouders een hotel dreven. Ook zijn vader was bakker en kok en Antoon heeft daar het vak geleerd. Maar aangezien zijn oudere broer het hotel zou overnemen, moest hij dus uitzien naar een andere zaak. En zo kwam hij in Wierden terecht. Direct na de overname van de zaak werd er gemoderniseerd, ondanks de magere jaren. In een klein knus winkeltje zwaaide de toen nog maar negentienjarige mevrouw Vos, afkomstig uit Vasse de scepter.

Nieuw pand

De bakkerij liep echter zo goed dat het echtpaar in 1967 de winkel en het huis afbrak om er vervolgens een nieuw pand te bouwen. Die uitbreiding was hard nodig, omdat ze waren gestopt met het venten en de klanten naar de winkel kwamen. In de tussentijd van de nieuwbouw kon de winkel doordraaien, omdat ze gebruik konden maken van het pand van Wieldraaijer aan de overkant. Vijf maanden hebben ze daar gezeten. Al een paar jaar later, in 1971 kocht men er een dubbel woonhuis bij waar kapper de Bie en Krommendijk met zijn sigarenhandel had gezeten. Bij het 25-jarig bestaan in 1977 trok men deze panden aan bij de bestaande winkel. In 1989 werd er een nieuw interieur geplaatst met een speciaal koffiehoekje waar Modehuis Kobes haar klanten naar toe stuurde.

Modernisering

In 1986 overleed Antoon Vos plotseling. De zaak werd door mevrouw Vos voortgezet. De toen zestienjarige zoon Marc kwam in 1987 in loondienst waarbij hij later samen met zijn vrouw Marjan via een maatschap de zaak van zijn moeder overnam. Modernisering was een must. Er werd een nieuw systeem voor wat betreft de rijskasten gekocht. Dat betekende minder nachturen draaien en daardoor werden de werkzaamheden vergemakkelijkt. Ze leveren aan een breed scala van klanten waaronder supermarkten en natuurlijk de Wierdense burgerij en van daarbuiten. Bakker Vos is vooral bekend vanwege het zeer fijne gebak maar ook de kozakken zijn een lekkernij. En natuurlijk genieten we van de vele soorten brood die ze bakken.

*Titelfoto: De panden van kapper de Bie en tabakswinkel Krommendijk. Deze panden werden bij de bakkerij aangetrokken.
**Uit het Archief van de Historische Kring, Bakker Vos. Historische Kring Wederden

Auteur:Uit: De Wiezer
Trefwoorden:Bakkerij
Periode:1950-2000
Locatie:Wierden