image/svg+xml

100 jaar VNG Overijssel – deel 1

Verhaal

100 jaar VNG Overijssel – deel 1

Plaatje bij verhaal: wk_33.19_de_vng_overijssel_voorafgaand_aan_een_vergadering_in_steenwijk_2_juni_1932.jpg

100 jaar VNG Overijssel – deel 1

Foto-onderschrift: De bovenstaande foto is gemaakt op 2 juni 1932 ook de Wierdense burgemeester J.C. van den Berg staat op de foto als 13e van rechts. Van den Berg was burgemeester van 1903 tot 1941, hij werd door de Duitse bezetter uit zijn functie ontheven.

100 jaar VNG Overijssel – deel 1

Voorjaar 1917. De wereld staat in brand. De Eerste Wereldoorlog woedt al bijna drie jaar en verslindt levens van miljoenen jongens en mannen. Nederland blijft neutraal, maar de oorlog grijpt diep in op het dagelijks leven. Door de mobilisatie van het leger verlaten een half miljoen mannen hun gezin en werk. Intussen zijn sinds het begin van de oorlog één miljoen Belgische en Franse vluchtelingen naar Nederland gekomen, van wie er honderdduizend tot 1918 in ons land zullen blijven. Overijssel ontfermt zich over zo’n tienduizend ontheemden. Bijna elke gemeente in de provincie krijgt wel met vluchtelingen te maken.

Het was in deze moeilijke omstandigheden dat de burgemeesters Van Roijen van Zwolle, Van Limburg Stirum van Hellendoorn, Stroink van Steenwijkerwold en Kerssemakers van Raalte hun collega-burgemeesters bijeen riepen om te komen tot een Overijsselse afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het doel was om de 'specifiek gewestelijke belangen van de aangesloten gemeenten nog meer naar voren te laten komen en die nog beter te behartigen.' De oprichtingsvergadering was op 17 april 1917 in de Buitensociëteit in Zwolle. De eerste voorzitter werd Henri graaf Van Limburg Stirum, burgemeester van Hellendoorn.

Op de oprichtingsvergadering vroeg de voedselschaarste als gevolg van de Eerste Wereldoorlog direct aandacht. Vertegenwoordigers van 22 van de in totaal 61 Overijsselse gemeenten wisselden ervaringen en kennis uit omtrent de voedseldistributie en de inrichting van gemeentelijke keukens. Vanuit het Rijk zouden kookcursussen gegeven worden, zodat mensen leerden minder gangbaar voedsel te bereiden, met name rijst. De gemeente Hellendoorn had inmiddels zo’n kookcursus voor haar inwoners aangevraagd en in Enschede was een gemeentelijke keuken ingericht die 6000 maaltijden per dag kon maken.

Uitbreiding takenpakket

Tijdens dezelfde vergadering spraken de aanwezige bestuurders ook over het takenpakket van de lokale overheid. Voorzitter Van Limburg Stirum zei dat 'we leven in een tijdperk van grote evolutie van gemeentelijke werkzaamheid. In de naaste toekomst kan men er zeker van zijn dat men voor geheel nieuwe opvattingen omtrent de rol van gemeenten in de ontplooiing van het staatsleven komt te staan, en voor vele nieuwe werkzaamheden van hoge betekenis.' Hij sloeg de spijker op z'n kop. Het takenpakket van de gemeentelijke overheid is sinds 1917 sterk uitgebreid en het openbaar bestuur is een stuk complexer geworden.

Foto-onderschrift: Burgemeester J.C. van den Berg van Wierden en Burgemeester van Limburg Stirum van de gemeente Hellendoorn.

Wordt vervolgt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.