MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Wie kent Johan Los?

Nieuwsbericht

1/5/2017

Tijdens de wandelroute oorlog en bevrijding op 22 april is er een bijzondere ontmoeting met Wil Sangster-Los. Zij is dochter van Johan Los, die dankzij de inzet en hulp van Wierdenaren kon ontsnappen uit de kersttrein 1944 en hier een schuilplek kreeg. Johan Los is zijn leven lang de Wierdenaren dankbaar gebleven. In 2000 heeft hij zijn verhaal opgeschreven. Hij was toen 84 jaar en schreef het verhaal op om het niet te vergeten.

De naam van de eerste familie waar hij met zijn aanstaande zwager en nog een man afkomstig van Goeree Overflakkee een schuilplek had gevonden, was het gezin van moeder Woolderink. Zij was weduwe met een inwonende getrouwde zoon en nog 2 meisjes.
Toen Johan met zijn 2 mede eilanders bij moeder Woolderink binnenkwam zat daar Willem Campfens  postbode uit Oude Tonge ( dorp waar mijn vader vandaan kwam) in zijn postbode uniform aan tafel. Een zoon van familie Woolderink was postbode en zat in het verzet. Bij de familie Woolderink zijn ze 13 dagen geweest. `s Nachts slapend in het hooi op de zolder in de schuur.

De postbode heeft via ondergrondse een andere plek gezocht . Johan is met zijn aanstaande zwager opgehaald door boer Lammers, die aan de Notterweg woonde op nr. 20 vlakbij Nijverdal midden in de bossen (nu: Van Kregtenweg 2 ??). De andere man, Arend de Vogel, is bij een andere boer in de buurt ondergedoken. Het gezin Lammers bestond uit Jan Lammers zijn vrouw en zoontje . Ook woonden er een ongetrouwde zuster en broer. Johan schreef: “Wij konden toen in een slaapkamer slapen en dat was fijn. We hadden een rustig leven hielpen met melken en in de schuur. Hout halen in de bossen en klein hakken tot brandhout.”
Maar de aanstaande zwager van mijn vader, toen 17 jaar oud, kreeg heimwee en wilde naar huis.
Via de ondergrondse hebben ze een vals Ausweis gekregen, waarop stond vermeld, dat ze in Duitsland afgekeurd waren. De beide mannen zijn eind februari 1945 vertrokken. Een barre tocht, deels gelopen, via Kampen, Utrecht en Rotterdam. En vanaf Rotterdam verder met een schipper die bereid was om hen verstopt in het ruim mee te nemen naar Middelharnis.

In 1948 is Johan Los getrouwd (zie de foto bij downloads onderaan!). Maar in 1953 treft hem een nieuwe ramp: de waternoodramp, waarbij zijn boerderij instort door de kracht van het stijgende water . Enkele familieleden, verdwenen daarbij in het water en zijn verdronken. De tweede ingrijpende ramp in zijn leven. “De beschieting van de trein in Wierden had voor mijn vader anders kunnen verlopen en was ik er niet geweest. In februari 1953 was de tweede keer dat mijn vader en nu met zijn familie in levensgevaar verkeerde. Mijn moeder was zwanger van mij. Drie weken later ben ik in Rotterdam geboren”, aldus Wil Sangster-Los.

Wie kent Johan Los?
Wie weet meer over de onderduikadressen en de bewoners? Graag contact met: leta.evers@outlook.com

Locatie:Wierden gemeente