MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Op dinsdag 22 mei a.s. zal een nieuw monument worden onthuld in Wierden.

Nieuwsbericht

Op dinsdag 22 mei a.s. zal een nieuw monument worden onthuld in Wierden.

8/5/2018

Op dinsdag 22 mei a.s. zal een nieuw monument worden onthuld in Wierden ter ere van het Canadese Algonquin Regiment dat het dorp bevrijdde. Het monument komt te staan naast de drie reeds aanwezige monumenten op het Stationsplein. De bevrijding van Wierden was op 9 april 1945 na vijf dagen van felle gevechten tussen de Duitse bezetters en de Algonquins die nauw samen werkten met onder meer het South Alberta Regiment en het 15th Field Regiment Royal Canadian Artillery.

Op 22 mei zijn 18 studenten geschiedenis van de Nipissing University uit North Bay Canada te gast in Wierden samen met enkele begeleiders en een officier van het Algonquin Regiment. In de ochtend wordt het Canadese Oorlogskerkhof in Holten bezocht, waarna de gasten op het gemeentehuis worden ontvangen door burgemeester Henk Robben. Na de lunch zal Kees Kroon namens de Historische Kring Wederden een korte presentatie geven over de strijd om Wierden tussen 5 en 9 april 1945, waarna een bustocht gemaakt zal worden langs alle belangwekkende punten in en rond Wierden m.b.t. de tweede wereldoorlog. Hierna wordt de Historische Kring bezocht alwaar een mini-tentoonstelling over de Algonquins in Wierden bekeken kan worden. Om 17.00 uur is het gezelschap op het Stationsplein, waar ook de Wierdense veteranen aanwezig zullen zijn. Na toespraken en de last post zullen er kransen worden gelegd door de gemeente en door de Canadese gasten, om de dag met een gezamenlijke maaltijd af te sluiten op het gemeentehuis.