MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Op 4 mei a.s. zal een gedenkwaardige onthulling plaatsvinden van een plaquette

Nieuwsbericht

Op 4 mei a.s. zal een gedenkwaardige onthulling plaatsvinden van een plaquette

2/5/2018

Op 4 mei a.s. zal een gedenkwaardige onthulling plaatsvinden van een plaquette op de poort van het adres Stationsstraat 29 te Wierden. Dit pand wordt thans bewoond door de familie Aalvink, maar was gedurende het eerste deel van de tweede wereldoorlog het woonhuis van het Joodse echtpaar Simon Bertus en Helana (Leni) de Haas en hun dochter Carola.

 

In 1936 gaf Simon de Haas opdracht om dit pand te bouwen en in 1937 betrokken hij en zijn echtgenote het huis. Hun dochter Carola werd hier in 1938 geboren. Simon de Haas had in Wierden een fabriek in olie en vetten, genaamd De Kroon, het latere Kroon Oil BV.

 

In 1942 moest het gezin onderduiken vanwege het steeds groter wordende gevaar van deporatie. Carola kwam terecht bij de familie van den Boom in Bergen op Zoom. Simon en Leni de Haas doken onder bij de familie Franssen in Borne, een medewerker van De Kroon.

Op het onderduikadres in Borne werden Simon en Leni verraden, op 9 januari 1942 gearresteerd en overgebracht naar kamp Westerbork om vervolgens te worden gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Hier werd Simon op 11 februari 1944 vermoord en Leni op 28 december 1944. Dochter Carola overleefde de oorlog.

 

De plaquette zal op 4 mei om 15.00 uur worden onthuld door burgemeester Robben in aanwezigheid van Yaron en Efrat Mishori en hun partners uit Israel. Yaron en Efrat zijn de kinderen van Carola Mishori de Haas en derhalve de kleinkinderen van Simon en Leni de Haas.

1 annotatie

Annotaties

"[ . . .] op 9 januari 1942 gearresteerd en [ . . .]" moet zijn 9 januari 1944
Algemeen door Eléon de Haas op 04 mei 2018 om 06:17:58

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.