MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Historische Kring en Harmonie Wierden slaan handen ineen bij maken jubileumboek 100 jaar Harmonie

Nieuwsbericht

Historische Kring en Harmonie Wierden slaan handen ineen bij maken jubileumboek 100 jaar Harmonie

4/2/2020

Historische Kring en Harmonie Wierden slaan handen ineen bij maken jubileumboek 100 jaar Harmonie

 

WIERDEN, 31 januari 2020

Op vrijdag 31 januari 2020 werd aan voorzitter Ria Broeze van de Historische Kring Wederden het jubileumboek “Dat bint de oonzen, Harmonie Wierden 100 jaar jong”, aangeboden Leonard Koppelman, voorzitter van de commissie Historie Harmonie Wierden, de commissie uit de muziekvereniging die het jubileumboek maakte. De Historische Kring heeft met beeldmateriaal en andere informatie een bijdrage geleverd aan dit riante boekwerk. Een mooie samenwerking.

“Wierden mag zich gelukkig prijzen met een actieve Historische Kring (HKW)”, aldus Leonard Koppelman. “Bij het maken van een jubileumboek is dat goud waard.  Om onze grote dank hiervoor te onderstrepen wordt nu aan de kring een exemplaar aangeboden. Verhalen uit het verleden van Wierden komen zo meer tot leven in het jubileumboek, waarbij ook beeldmateriaal van de HKW een prima illustratie vormt. Of het nu gaat om voormalige concertzalen als Hotel de Zwaan of Café Niezink, de oude boerenbond of boerderij Kosters aan de Nijverdalsestraat, of andere oud-papierlocaties.  Een feest der herkenning voor de Wierdenaar”.

Ria Broeze is blij dat de HKW een rol heeft kunnen spelen en dankt voor het mooie kleurrijke boek van maar liefst 160 pagina’s met zelfs nog een losse bijlage.  “De Wierdense geschiedenis een keer vanuit het perspectief van andere belangrijke culturele vereniging te kunnen zien, geeft ook meerwaarde voor de kring zelf.  Dit geeft ook onze weer nieuwe inzichten en herinneringen. We zien ook hoe de geschiedenis impact heeft op het verenigingsleven. Niet alleen in oorlogstijd, maar ook in andere momenten. Wellicht ook een tip voor andere verenigingen en dan staan wij ook klaar!”.

Aanbieding boek aan HKW op 31-1-2020

Jeugddrumband met zuurkoolblikken

Onze lokale geschiedenis wordt via dit project ook voor de jeugd levend. Een moment van 100 jaar Harmonie Wierden, geeft ook voor de vele jeugdleden van de Harmonie een kans om te leren hoe het in Wierden was, beamen beide voorzitters.  Om dit ook echt te beleven werd het eerste boek dan ook aangeboden met een ludieke muzikale act door een speciale jeugddrumband met fluitiste in passende kledij. Koppelman vertelt: “Vroeger na de oorlog was er niet veel en de eerste trommen werden van zuurkoolblikken gemaakt. Dit gegeven werd door de jeugd nagespeeld, met dank aan zuurkoolfabriek G. Kramer en zonen zuurkoolfabrieken uit Noord-Holland, die deze verrassingsact graag ondersteunde.  Vervolgens is aan de burgemeester van Wierden het eerste boek overhandigd”.  Het boek is te bestellen via de website van Harmonie Wierden (www.harmoniewierden.nl)  of te koop bij Boekhandel Reterink, de prijs van het boek is 19,95 euro.