MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De razzia van 27 oktober 1944 in Haaksbergen

Verhaal

De razzia van 27 oktober 1944 in Haaksbergen

Twee verhalen van tijdgenoten over de razzia in Haaksbergen van 27 oktober 1944, waarbij meer dan tweehonderd mannen werden opgepakt om als dwangarbeider te werken in Duitsland. Het verhaal van Jan en Annie Lansink, kinderen op boerderij 'n Eep waar de selectie plaatsvond en G.J. Hofste op Bruinink, een van de 285 voor tewerkstelling in Duitsland geselecteerde mannen. (Van de naar schatting 1000 opgepakten.)

FLASHBACK 1
De razzia van 27 oktober 1944 in Haaksbergen

 

In Haaksbergen hielden de Duitsers op 27 oktober 1944 een razzia en dreven honderden arbeidsgeschikte mannen samen om dwangarbeiders te selecteren. Een ooggetuigenverslag daarvan door twee kinderen, Jan en Annie Lansink, is te lezen in Aold Hoksebarge 2014 nr. 1, uitgave van de Historische Kring Haaksbergen; auteurs: Eric Ooink en Frans de Lugt, 'Zo'n weiland vergeet je nooit.' Broer en zus Jan (6 jaar) en Annie Lansink (13 jaar) zagen het voor hun ogen gebeuren, op het weiland voor hun boerderij  ’N Eep aan de Kalkovenweg 4, hoek Buurserweg, nu Buurserstraat geheten.

Het razzia en arbeitseinsatzverslag van Jan Hofste op Bruinink is geschreven vanuit het perspectief van de mannen die werden opgepakt en geselecteerd tijdens de bewuste razzia. Het volledig verslag ligt ter inzage in het Historisch Centrum bij de Historische Kring Haaksbergen onderin het oude gemeentehuis aldaar.  Een samenvatting ervan door Bram van Leeuwen vond een plek in Aold Hoksebarge 2012 nr.2 (mei)

Link naar de afleveringen van Aold Hoksebarge op de website van de Historische Kring Haaksbergen