image/svg+xml

Apenstreken maken Pan'n Gerard hofschilder van prinses Armgard

Verhaal

Apenstreken maken Pan'n Gerard hofschilder van prinses Armgard

Plaatje bij verhaal: pann_gerard.jpg

In de Aold Hoksebarge van 1989 nummer 1 (jaargang 22) lazen wij dat prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, de hulp had ingeroepen van Pan’n Gerard, de Hoksebargse schilder Gerard Ordelmans. Ze was het slachtoffer geworden van haar huisaap. Op aanbeveling van A.J.M. van der Lof, de directeur van de Twense Kabelfabriek, zou Prins Bernhard de Haaksbergenaar hebben benaderd.

Prinses Armgard zur Lippe-Biesterfeld, geboren Freiin von Cramm, de moeder van Prins Bernhard, vestigde zich in 1952 op kasteel Warmelo te Diepenheim. De prinses had zeer veel belangstelling voor de tuinen en de bloemen. Tuinbaas Derksen, die er in 1961 verscheen, zorgde ervoor dat de tuinen van Warmelo uitgroeiden tot een der fraaiste van Overijssel. Daarnaast hield zij van paarden, vogels en andere dieren op het landgoed. Ook had zij een aapje, dat Billy genoemd werd.

Prinses Armgard en Prins Bernhard  te Wojnowo op 1-8- 1916. Foto-ANP.

Op zekere dag ontsnapte de aap uit zijn kooi en ging midden op de langs het kasteel lopende Borculoseweg zitten. Het verkeer moest stoppen en wachten totdat hij zijn nootjes had opgepeuzeld en bereid was terug te keren naar het kasteel. Bij een andere gelegenheid zag de aap kans de kranen in de badkamer open te draaien. Het gevolg was een grote overstroming. Het gestucte plafond van de onder de badkamer gelegen kamer liep waterschade op. Verscheidene schilders hadden al geprobeerd de lelijke waterkringen weg te werken, maar helaas zonder resultaat.

Omdat prins Bernhard en de direkteur van de Twentse Kabelfabriek in Haaksbergen, A. J. M. van der Lof, beiden een autohobby hadden en ze elkaar kenden, moet het gesprek ook eens zijn gekomen op dat vernielde plafond. Van der Lof had regelmatig een schildersbedrijf op zijn fabriek aan het werk, die hiervoor misschien wel een oplossing zou weten, n.l. schildersbedrijf Ordelmans uit de Beatrixstraat in Haaksbergen. Schilder Gerard Ordelmans (Pan'n Gerard) dacht het plafond wel in oude staat te kunnen herstellen en dat lukte hem ook. Tot de dood van prinses Armgard in 1971 bleef schildersbedrijf Ordelmans de hofschilder op Warmelo. Aap Billy werd door zijn streken onhoudbaar en werd geschonken aan de dierentuin van Keulen. 
Wanneer prinses Armgard in de buurt van Keulen kwam, verzuimde ze zelden om Billy even te groeten. 

Leo Ordelmans, telg uit de schildersfamillie, vertelt het anders “Het verhaal dat in Aold Hoksebarge staat, dat klopt helemaal niet”, aldus Ordelmans. Het zit namelijk zo: Viktor Kaczmarek was beheerder van het kasteel Warmelo. En er was lekkage ontstaan doordat de aap de kranen van de badkamer had opengezet; dat staat buiten kijf. De schilder die daar werkzaam was zat tegen zijn pensioen aan en hij zag het niet meer zitten om de klus te klaren. Viktor Kaczmarek komt in gesprek over een vervanger met Stukadoorsbaas Bum Eekhoorn uit Goor waar o.a. Rudi Ordelmans (zoon van Pan’n Gerard) werkte als stukadoor.  

Victor vroeg aan Bum of hij nog een schilder wist die dat probleem kon oplossen. “Oh jawel, Ordelmans uit Haaksbergen,” zei hij, “ga daar maar naar toe, hij lost dat voor jullie op.” Hij heeft Rudi er nog bijgehaald en die bevestigde dat zijn vader dat wel kon.
Gerard Ordelmans is samen met zoon Johan gaan kijken en ze hebben afspraken gemaakt over het klaren van de klus. Daarna werden wij gevraagd voor alle schilder- en verwante onderhoudswerkzaamheden aldaar. Die werden o.a. door Gerard tot zijn overlijden in 1967 en zijn zoons Gertie, Johan en Leo Ordelmans en hun personeel, op Huize Warmelo uitgevoerd. Zodoende is Gerard Ordelmans (Pan’n Gerard) daar aan dat werk gekomen. Het verhaal dat beschreven wordt op pagina 1385 van Aold Hoksebarge dat zij via Andries v.d. Lof aldaar aan het werk zijn gekomen, dat klopt niet. De connecties tussen Andries v.d. Lof en Prins Bernhard, dat klopt wel, maar heeft niets met dit verhaal uit te staan. In de jaren vijftig en zestig is Gerard Ordelmans aan dit werk gekomen en er was het hele jaar door werk voor zeker 1 tot 1,5 persoon. Huize Warmelo is enige jaren na de dood van Prinses Armgard verkocht door Prins Bernhard, en daarmee verdwenen ook de werkzaamheden voor schildersbedrijf Ordelmans .” Leo kijkt er met veel plezier op terug. “Het was een fantastische tijd daar. Ieder jaar op de verjaardag van Prinses Armgard werden de externe ondernemers uitgenodigd op de borrel. Waar ook Prins Bernhard aanwezig was met af en toe een van de prinsessen.”


Meer over Huize Warmelo klik hier
Meer over Prinses Armgard klik hier

Trefwoorden:Kasteel Warmelo
Personen:Leo Ordelmans, Pan'n Gerard, Prinses Armgard, Andries van der Lof, tuinman Deksen, Viktor Kaczmarek, Bum Eekhoorn, Rudi Ordelmans, Gerie Ordelmans, Johan Ordelmans, A.J. van der Lof, J.J.J. ten Hagen, Von Lippe Biesterfeld
Periode:1930-1970
Locatie:Diepenheim

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.