MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Terug naar toen: smetteloos schoon met Sunlightzeep

Verhaal

Terug naar toen: smetteloos schoon met Sunlightzeep

Onze (over/groot)moeders gebruikten Sunlight voor in de huishouding en als ze in de tuin hadden gewerkt om hun handen weer schoon te krijgen. Dat is nog echt een product van vroeger. Het waren grote harde stukken zeep met typisch eigen kleur en geur. Komen herinneringen boven?

Sunlight werd vooral gebruikt voor het schoonmaken van het huis. Maar in heel wat huishoudens ook Sunlight werd gebruikt voor het afwaswater en voor het maken van sop (met de zeepklopper!) voor de was. Sunlight was ook in huis voor de wekelijkse wasbeurt van de kinderen in de teil. De Sunlightgeur was dan doordringend aanwezig in de wasruimte. De populaire huishoudzeep was goedkoop, goed voor het lichaam, goed voor de fijne was en tevens een middel tegen hardnekkige vlekken. De ideale zeep voor een groot gezin.

Sunlightzeep werd voor de eerste keer in 1884 geproduceerd door Lever en Co van William Hesker Lever in Engeland, nu bekend als Unilever. In 1885 kwam de zeep op de markt. In 1887 produceerde de fabriek al 450 ton zeep per week. Aan het einde van de 19e eeuw veroverde Sunlight ook de rest van de wereld, zoals Europa en de Verenigde Staten. Lever domineerde de markt toen de twintigste eeuw begon.

Waswenk Sunlight Huishoudzeep (op de achterzijde van de verpakking)

Dit dubbelstuk is voldoende voor 4 emmers (40 liter) sop. Neemt U iets meer zeep als het water hard is. U schaaft de zeep en laat hem geheel smelten in een pannetje kokend water. Daarna voegt U de oplossing toe aan het waswater. Laat de was niet doorkoken! Spoelt U eerst in niet te veel warm water, daarna in ruim water naspoelen.

Lever’s Zeep-Maatschappij N.V. waarborgt dat deze zeep, gefabriceerd in Vlaardingen, geen schadelijke vervalsingen bevat.

Sunlight Familiezeep, de heerlijke, zuivere toiletzeep (reclametekst)

Nieuw van vorm en geur, nog milder, zachter schuim. Haal 2 van die handige tabletten voor slechts 55 cent.

Sunlightzeep roept herinneringen op aan hoe het vroeger was. In het Wijhes Museum kunnen liefhebbers van nostalgie, van de sfeer en geur van vroeger thuis, hun hart ophalen. Een van de stijlkamers is ingericht als een Wijhese keuken van pakweg zestig jaar geleden.

Auteur:Rondom de Toren, nr. 87, 2010
Trefwoorden:Sunlightzeep, Wasmiddelen, Wijhes Museum