MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Gemeentelijk monument Het Anem 16, Wijhe

Verhaal

De boerderij met naastgelegen schuur en bakhuis dateert uit 1911. De boerderij is gelegen in een agrarisch gebied, op korte afstand van de dijk en is met de voorgevel gericht op de dijk.

Beschrijving

De langhuisboerderij is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met kap. Het dak is een rietgedekt zadeldak met wolfseinden en heeft schoorstenen en een dakraampje. Alle gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen en worden gekenmerkt door een plint en staafankers. De voorgevel heeft een ingang met paneeldeur met ruiten en vier vensters met luiken, waarvan er één kleiner is. De entree en vensters zijn getoogd en voorzien van een bovenlicht en een ontlastingsboog met siermetselwerk en aanzetstenen. De twee zoldervensters zijn voorzien van een roedenverdeling en een ontlastingsboog met siermetselwerk. De linker zijgevel bevat een ingang en vensters van verschillend formaat en type. Het bakstenen bakhuis telt één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak.

Waardering

De boerderij, bakhuis en schuur zijn van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
als voorbeeld van een langhuisboerderij uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in het buitengebied van Wijhe
vanwege de zorgvuldig gedetailleerde vormgeving van het exterieur
vanwege de relatieve gaafheid van het exterieur
door de beeldbepalende ligging in een agrarisch gebied en op korte afstand van de dijk

Bron: Het Oversticht, kennis- en adviescentrum ruimtelijke kwaliteit, 2008

Historie

De boerderij is eigendom geweest van Chr. Kok, een ongetrouwde man, landbouwer van beroep. Bij testament heeft hij dit vermaakt aan de diaconie en aan de kerkvoogdij van de Hervormde Kerk van Wijhe. De kerk heeft de boerderij van mei 1950 tot 1 mei 1974 in bezit gehad. Daarna is het verkocht aan de familie Barneveld.

 

Digitaliseren Embed
Digitaliseren
Embed