MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

10 mei 1940. Gevolgen in Wijhe van de inval van Hitlers Nazi-troepen in Nederland.

Verhaal

10 mei 1940. Gevolgen in Wijhe van de inval van Hitlers Nazi-troepen in Nederland.

In de vroege ochtend van vrijdag 10 mei 1940 overschreden Hitlers Nazi-troepen de Nederlandse grens met het doel het gehele Nederlandse grondgebied zo snel mogelijk in bezit te nemen en de bestuurlijke macht over te nemen. Dat had grote consequenties voor de bevolking en de infrastructuur. Ook Wijhe ontkwam niet aan die gevolgen.

In de loop van 10 mei 1940  werden door het Nederlandse Leger in de gemeente Wijhe de veerpont in de IJssel en de bruggen over de weteringen opgeblazen. Dit leverde bij sommige omringende huizen ernstige schade op.

De huizen aan de Dijk, Nieuwendijk, Havenpad en Oranjelaan stonden precies in de schootsector van de Nederlandse troepen die aan de Marlese kant van de IJssel waren opgesteld. Bij gevechtscontact zouden de huizen direct in de frontlinie staan en was het noodzakelijk de daar wonende families te evacueren. Aldus geschiedde op 10 mei 1940. (blz. 57, deel 1, Veerman)(fotocollectie Historische Vereniging Wijhe)

 

Auteur:G.J. Veerman
Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Wijhe, Evacuatie
Periode:10/5/1940
Locatie:Wijhe