MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Zoeken naar voorouders in Avereest

Nieuwsbericht

Zoeken naar voorouders in Avereest

9/7/2013

Heeft een van uw voorouders een link met Avereest, doorzoek dan nu in één klik de Burgelijke Stand, Bevolkingsregisters, de Kadastrale boekhouding, Bouwverguninningen en andere online bronnen op bonmama.nl. De afgelopen jaren is op de website http://www.bonmama.nl een flink aantal bronnen online raadpleegbaar gemaakt. De meeste bronnen zijn volledig getranscribeerd.

Zo vindt U in de Burgelijke Stand niet alleen de hoofdpersonen in de actes, maar ook de aangevers en getuigen. Tevens springt U direct naar de gescande actes (inclusief de huwelijksbijlagen) op Familysearch.com. In de kadaster registratie genereert U de filiatie (kadastrale geschiedenis) van een perceel in een handomdraai en desgewenst raadpleegt U de beschikbare kadasterkaarten. Nu het aantal online bronnen flink is toegenomen, is de tijd rijp voor een zoekfunctie waarbij U door alle bronnen tegelijk zoekt. Sterker nog, omdat alle personen die voorkomen in de bronnen worden voorzien van een uniek Historisch Burger Service Nummer, maakt de schrijfwijze van de naam niet meer uit. Eenmaal het HBSN gevonden, komt alle informatie direct naar voren.

Een voorbeeld

Mijn bedovergrootvader Johannes Lambertus Rijnhart had 1 broer, Bernardus Jacobus, ongehuwd. Als je hem op Wiewaswie opzoekt dan vind je 1 vermelding: zijn overlijden in Avereest op 24 maart 1889 (acte 33). Verder kwam ik hem in de loop van de jaren tegen in het bevolkingsregister van Avereest (hij woonde in bij het gezin van zijn broer). Met veel bladerwerk vond ik ook zijn geboorteacte in Zwolle in 1815. Maar veel meer leek er niet te vinden. Nou ja, behalve dan die rafelige foto waarom op de achterzijde was geschreven "ome Berend" en waarover mijn opa vertelde dat Berend aan godsdienstwaanzin leed. Hij heeft me nooit uitgelegd wat dat precies inhield en dat is misschien maar goed ook....

Als U nu op http://www.bonmama.nl zoekt op de naam Rijnhart, dan komen er 99 zoekresultaten in beeld. Ome Berend staat er netjes tussen, met HBSN 1153. Als U nu, in plaats van op de naam Rijnhart, zoekt op het HBSN 1153, dan krijgt U 28 resultaten. Dat zijn er 27 meer dan waaraan ik gewend was. Ineens blijkt dat Ome Berend met beide benen in de Dedemsvaartse samenleving stond. Je krijgt direct toegang tot de transcripties van de bronnen en bij de kadastrale vermeldingen kun je de scan uit de kadastrale legger direct tevoorschijn halen. Let er trouwens ook even op hoeveel verschillende schrijfwijzes Ome Berend in de administratie voorkomt. Nog lang niet alle 460.000 namen in de verzamelde databases zijn gekoppeld door middel van het HBSN, maar U kunt nu al op naam zoeken naar uw eigen ome Berend en de timeline van uw familiegeschiedenis verrijken met een schat aan gegevens.

Helmuth Rijnhart

Trefwoorden:Genealogie
Locatie:Salland, Hardenberg gemeente, Dedemsvaart