MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Geslaagde lezing over Erve Slotman in Hellendoorn

Nieuwsbericht

Geslaagde lezing over Erve Slotman in Hellendoorn

5/2/2017

Konijnenbelt, Imhof, Broekmate, Hartgers, van Losser, Teesselink, Tijhuis, Hemmink, Ligtenberg, Becude, Winters, Longepee: namen die onder meer voorbij kwamen tijdens de lezing die door de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal was georganiseerd op maandag 23 januari j.l.. In een overvolle Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur namen Jos Drubers en Herbert Teesselink de aanwezigen mee in de geschiedenis van het erve Slotman in Noetsele/Nijverdal en van de negen dochters Slotman.

Het erve Slotman bestaat niet meer. Er rest alleen een straatnaam en bij de scholengemeenschap Reggesteyn in Noetsele treft men nog enkele oude eiken aan die bij het erve Slotman hebben gestaan. De familienaam Slotman, gerelateerd aan dit erf in Nijverdal, komt in Nederland niet meer voor.

Mannes Slotman overleed in 1869 op 47-jarige leeftijd en hij liet zijn vrouw Janna Brinkman achter met negen dochters, waarvan een groot aantal nog minderjarig. Dat zij het samen moesten redden heeft de vrouwen sterk gemaakt. De dochters, met zowel een zakelijke en een sociale inslag, wisten zich aan goede partijen te binden. Via hun kinderen en kleinkinderen hebben ze zich op meerdere manieren zichtbaar gemaakt en zijn ze van belang geweest voor onder meer de groei van het dorp Nijverdal.

Tal van familiefoto's zijn getoond, maar ook tal van foto's van straten en panden, die een directe relatie hadden met deze Slotmandochters. En zo werden tal van families uit onder meer Nijverdal en Hellendoorn aan elkaar verbonden. Een van de aanwezige Konijnenbelt-nazaten zei achteraf: "dat we familie waren van de familie Teesselink, dat wist ik wel, maar dat we ook familie zijn van de familie Broekmate en Hartgers ... dat heb ik nooit geweten".

Er waren twijfels of een geneaologisch onderwerp op voldoende belangstelling kon rekenen voor een lezing. Die twijfels is verdwenen. Tussen de 80 en 100 mensen waren en bleven aanwezig. Nieuwe feiten werden gehoord en oude herinneringen werden opgehaald. Het was een mooie Slotman-avond.

Trefwoorden:Erve Slotman
Locatie:Hellendoorn