MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Rondom Dalfsen nr. 75 - Jubileumnummer -

Nieuwsbericht

Rondom Dalfsen nr. 75 - Jubileumnummer -

12/12/2012

De Historische Kring bestaat 25 jaar en brengt elk jaar 3 nummers Rondom Dalfsen uit. De inhoud is deze keer heel bijzonder.

 • Alle actieve leden van de vereniging zijn op de foto gezet, ze staan er allemaal gekleurd op: de werkgroepen Genealogie, Documentatie ’39-’45, ’Dalser’ dialect, Foto- en  beeldmateriaal, Historische Werkgroep Hoonhorst, Historische Werkgroep Oudleusen, Historische Werkgroep Lemelerveld, Digitalisering, Website commissie, Coördinatieteam, Documentatie Dalfsen, Familie- en lokale berichten en Boerderij- en veldnamenonderzoek.

 • Ook de ondersteunende teams zijn niet vergeten: de inpakgroep van Rondom Dalfsen, de bezorgers, de catering, de PR-commissie, de redactie en opmaak van Rondom Dalfsen en het bestuur.

 • Voor de liefhebbers en de echte kenners van Dalfsen is er een fotopuzzel.

 • In een fotocollage wordt aandacht geschonken aan allerlei kenmerkende gebeurtenissen in Dalfsen en omstreken in de afgelopen 25 jaar.

 • Speciale ruimte is er ingericht voor het meest markante lid van de HKD: Ab Goutbeek.
  Wim van Lenthe schetst wie hij is, waar hij vandaan komt, hoe hij zijn jeugd doorbracht en waarom. De zoon van een koeherder die wel een wandelende Mr. Google (of Wikipedia?) mag worden genoemd.
  Er is vrijwel geen historisch onderwerp waar hij niet wat over gezegd of over geschreven heeft: archeologie, geschiedenis van het landschap vooral van het Vechtdal, Rechteren, kaarten, hooibergen, eikenhout, insecten en alles uit de natuur.
  Nog elke dag probeert hij iets nieuws te vangen. Het ontstaan van zijn liefde voor boeken is beschreven. Een standaardwerk over hooibergen staat op zijn naam en hij heeft meegeschreven aan echt heel veel boeken.
  Ontelbare artikelen heeft hij geschreven en ontelbare verhalen heeft
  hij verteld over deze onderwerpen. Zijn dia-lezingen begin februari zijn steevast binnen een paar uur uitverkocht. Struinen met hem over een markt voor tweedehands boeken is lering en vermaak tegelijk.

 • Bij het blad is een door Henk van der Beeke samengestelde DVD gevoegd waarop een samenvatting is te zien en te horen van enkele befaamde dia-lezingen van Ab Goutbeek.
  ”Je mag over hem lezen, maar je moet hem horen”.

 • Kortom, een Rondom Dalfsen die iedereen zou willen hebben!

 • Tot de jongelui zou ik willen zeggen: What’s Ab?