MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Nieuwe Rondom Dalfsen nr. 74 geheel gewijd aan Joods werkkamp

Nieuwsbericht

Nieuwe Rondom Dalfsen nr. 74 geheel gewijd aan Joods werkkamp

3/9/2012

Tijdens de oorlog was er in Dalfsen een werkkamp aan de Rechterensedijk. Het septembernr. 74 van Rondom Dalfsen, het orgaan van de Historische Vereniging is geheel gewijd aan dit kamp. 

Tijdens de oorlog was er in Dalfsen een werkkamp aan de Rechterensedijk. Aanvankelijk een kamp voor werklozen die in de bossen en in de uiterwaarden aan het werk werden gezet. In 1942 werd het echter een werkkamp voor Joodse Nederlanders. Op 3 oktober 1942 zijn 192 van hen op de trein gezet naar Westerbork en van daaruit naar met name Sobibor getransporteerd en aldaar vermoord. Het hele september nummer van Rondom Dalfsen, het orgaan van de Historische Vereniging, is gewijd aan dit kamp.

Ben Kloosterman heeft grondig en zeer belangwekkend onderzoek verricht naar de geschiedenis van het kamp en stuitte daarbij op niet eerder gepubliceerde foto’s – van Gerard van der Vegt - en op schilderijtjes die daar door een aantal bewoners zijn gemaakt. Hij sprak met ooggetuigen, waaronder Sam Sik en Jan Kloostermen, en beschrijft hoe sommigen op bijzondere wijze wisten te ontsnappen. Via melkboer Knobben Dieks of via boer Van der Stouwe. Zelfs door een Duitse soldaat ontkwamen er een paar aan het transport. Het onderzoek heeft al van allerlei kanten belangstelling gewekt, zoals van het Joods Historisch Museum en uit Westerbork. En tot in Amerika aan toe. De artikelen zijn voorzien van allerlei nooit eerder gepubliceerde foto’s.

Trefwoorden:Joden, Tweede Wereldoorlog, Werkkampen
Locatie:Dalfsen