MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

De Bevrijding van Dalfsen op vrijdag 13 april 1945

Fotoalbum

De Bevrijding van Dalfsen op vrijdag 13 april 1945

Vroeg in de morgen worden we opgeschrikt door een geweldige knal. Iedereen is klaar wakker. Wat is er gebeurd? De Duitsers hebben de Vechtbrug in Dalfsen opgeblazen en hebben zich terug getrokken richting Zwolle. We waren bevrijd! Wat een blijdschap

opgeblazen_brug.jpg

De opgeblazen brug - Het was vrijdag 13 april 1945. Ik dacht:’ Kom vroeg uit bed want er moet vandaag veel worden gedaan’. Ik had mij aangekleed toen er opeens een verschrikkelijke dreun plaats vond. In de kamer beneden was het een grote chaos, de vitrage hing over de piano en overal in de kamer lag glas van de gesprongen ruiten. De brug dacht ik direct, die hebben de moffen laten springen.

ravage_bij_de_brug.jpg

Ravage bij de brug - ’s Morgens vroeg kwam er een groep Canadezen vanuit Leeuwarden oprukken om te proberen Dalfsen te bezetten, met als gevolg dat de moffen de brug hebben opgeblazen, De springlading bestond uit zware vliegtuigbommen. Hetgeen een grote ravage in het dorp gaf.

met_volle_bepakking_aan_boord..jpg

Met volle bepaking aan boord - De eerste militairen gaan aanboord bij schipper Platje.

de_oversteek_gaat_beginnen..jpg

De overtocht gaat beginnen - Een vol turfschip met militairen, daarna de intocht.

rondom_dalfsen_nr._06.jpg

Een snelle overtocht - De schippers Platje en van der Vegte, zijn begonnen met hun turfschepen de Canadezen over te zetten.

legertruks_in_konvooi__naar_dalfsen..jpg

Legertrucks in konvooi bij Dalfsen - De materialen voor de noodbrug worden gebracht door de Genie, die de noodbrug snel gaat bouwen. 's Avonds kon de brug gebruikt worden.

materiaal_voor_de_noodbrug.jpg

Met materiaal voor de noodbrug - De avond er voor was de hel los gebarsten in de Tibbensteeg. Boerderijen waren inbrand gestoken, bewoners hadden hun huizen verlaten en zaten in schuilplaatsen.

per_boot_over_de_vecht..jpg

Per boot over de Vecht - Gedurende de nacht trokken de Duitsers zich terug en plotseling was het stil geworden. Op de morgen van 13 april trokken de Canadezen ons dorp binnen en was men in Dalfsen bevrijd.

opgewacht_door_de_bevolking.jpg

Opgewacht door de bevolking - Toen we vrijdagochtend buiten kwamen, zagen we in een weiland richting Ruitenborgh mannen weg lopen met een band om hun arm. Toen moeder aan een buurman vroeg wat er aan de hand was, ging deze op onderzoek uit en kwam hij terug met: het zijn mannen van de ondergrondse. En. ‘We zijn vrij, echt waar we zijn vrij”.

wachten_op_je_beurt..jpg

Wachten op je beurt - Vroeg in de morgen worden we allemaal opgeschrikt door een geweldige knal. Iedereen is meteen klaar wakker. Wat is er gebeurd?

langs_de_wal.jpg

Langs de wal - Al gauw weten we het. De Duitsers hebben de Vechtbrug in Dalfsen opgeblazen en hebben zich terug getrokken richting Zwolle. Toen zagen we de vlag op de kerktoren.

tank_naar_het_dorp.jpg

De tanks gaan naar het dorp - We waren bevrijd. Wat een blijdschap. Nu zagen we onze bevrijders, met een boot werden ze overgehaald en ook wat jeeps.

Vorige pagina Volgende pagina
(Foto 1 tot en met 12 van 23)