MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Vreemd varend voertuig in Deventer

Verhaal

Het Deventer Dagblad maakte op 29 juli 1963 melding van een zekere heer Braun uit Duitsland, die zei genoeg te hebben van het drukke verkeer. Hij wilde rust in zijn vakantie. ‘Het is voor de automobilist geen plezier meer zich in het verkeer te wagen’, aldus de Duitser. Zijn zelfgebouwde voertuig bood uitkomst.

De auto kon rijden, maar de eigenaar had tussen de achterwielen twee schroeven gemonteerd, zodat het vehikel bovendien in het water kon varen. Hij had dus een amfibie gecreëerd. Braun voer de IJssel af en kwam om kwart voor twee op die julidag aan in Deventer, waar hij bij het IJsselhotel de wal op reed. Na een picknick met vrouw en hondje stapte hij weer in en vertrok dobberend over het water richting Zwolle.

Dat de reis via de waterweg langzamer ging deerde hem niet, het was immers vakantie… De foto met Braun en zijn amfibievoertuig werd gemaakt door de Deventer fotograaf D.W. Nijland. Hij legde het tafereel vast op 6 x 6 cellulosenegatief. Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek kocht zijn negatievencollectie in juni 1980 aan. 

*Dit artikel is eerder verschenen in Mijn Stad Mijn Dorp, Historisch Tijdschrift Overijssel juli-augustus 2010 nr. 3.

Auteur:Ester Smit
Trefwoorden:Amfibievoertuig, Toerisme Overijssel
Personen:meneer Braun, Braun
Periode:1963
Locatie:Deventer