MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Pak ’t in Plastic, 1967 (film)

Verhaal

Pak ’t in Plastic, 1967 (film)

Pak 't in Plastic, 1967

Op 27 maart 1933 wordt polyethyleen uitgevonden door Reginald Gobson en Eric Fawcet. Het polymeer polyetheen is een veel gebruikt materiaal. Het is de meest gebruikte kunststof (plastic). Ook de oudere naam polyethyleen wordt gebruikt, en is in feite nog de meest courante benaming bij de producenten en verbruikers van deze kunststof. Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen. Etheen wordt verkregen door het afbreken (kraken) van onder andere nafta, een licht derivaat van aardolie. Geschat wordt dat 1,2% van de ontgonnen aardolie gebruikt wordt om polyetheen te produceren. Door het smelten van het materiaal kan men deze omzetten in diverse eindtoepassingen zoals plastic flesjes, plastic zakjes, verpakkingsfilm, mantels van elektrische kabels, water- en gasleidingen en technische vezels. 

Een hele bekende producent van kunstof producten is het Overijsselse bedrijf Wavin. Wavin is een Europees marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen. De naam Wavin komt van WAter en VINylchloride. Wavin werd in 1955 opgericht vanuit de Waterleidingsmaatschappij Overijssel (WMO). Het hoofdkantoor staat in Zwolle maar de oorsprong van het bedrijf is voor altijd verbonden aan Hardenberg. Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) beheert een omvangrijke collectie filmmateriaal van Wavin, waaronder deze bedrijfsfilm rondom verpakkingsmaterialen, met beelden van 'Vakmanschap is meesterschap', grijze kratten voor bierbrouwer Grolsch, het aanbrengen van Grolsch reclame opdruk op de bierkratten, verschillende kratten voor brood, bier en frisdranken, het laden van een grote Daf truck met Grolsch bierkratten, een Simca met het kenteken MR-02-34, het machinaal afvullen van plastic melkpakken, de fabricage van grote plastic zakken, valproeven met de producten en het testen van de flexibiliteit, de scheur- en de slagsterkte, het afvullen van zakken met koemestkorrels te Leeuwarden, een kunstmestfabriek te IJmuiden, de zoutindustrie bij Hengelo, het laden van een binnenschip in de haven van Zwolle met plastic zakken zout, het gebruik van huisvuilzakken te Alkmaar, het overschakelen van vuilnisemmers naar kunsstofzakken bij de Amsterdamse trammaatschappij in 1967, het laden van volle huisvuilzakken op een vrachtwagen te Hardenberg en het vervoer naar de vuilstort. 

Trefwoorden:Wavin, Plastic, Kratten, Krat, Grolsch, Hardenberg, Plastic zak, Vuilniszak
Periode:1933-1967