MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Oorlog van Cornelissen, 2001 (film)

Verhaal

Op 13 maart 1942 wordt het dragen van een Jodenster verplicht voor de joden in Nederland, België en Frankrijk. Deze maatregel gold voor alle Joden van zes jaar en ouder. De Nederlandse sterren werden in Enschede in textielfabriek de Nijverheid gemaakt. Dit van oorsprong Joodse familiebedrijf werkte onder een niet-joodse zaakwaarnemer - arische Verwalter - in dit geval een Duitser. In totaal werden ruim 550.000 sterren geproduceerd.

 

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevindt zich alle uitzendingen van het onvolprezen programma Het Oversticht van RTV Oost, dat vanaf 2000 enkele jaren is uitgezonden. In deze reeks programma’s werden historische verhalen verteld door middel van interviews en authentiek beeldmateriaal. Een soort regionale versie van Andere Tijden. Veel van het oorspronkelijke beeldmateriaal kwam uit de collectie van de voorganger van het audiovisuele team van het HCO, het Audiovisueel Documentatiecentrum Overijssel (ADO).

 

Deze aflevering uit 2001 gaat over de toentertijd 73-jarige Wil Cornelissen (1928-2014) uit Zwolle. Hij en zijn broer Igor zijn de enige nabestaanden van de bekende Joodse familie Cornelissen-Os. Tijdens een wandeling langs de synagoge, de Joodse begraafplaats en zijn ouderlijk huis vertelt hij over de Tweede Wereldoorlog. Verder praat hij met schoolkinderen over de jodenvervolging.
Aanvullende informatie: “Dhr. Wil Cornelissen, Zwollenaar en schrijver en een van de twee nabestaanden uit de Joodse familie Os. Wil vertelt zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog:
- het ouderlijk huis aan de Vondelkade met foto's van oom Erik Pasman (gevlucht) en opa Izak Os en oma Lea Os-Spits.
- het besef van de oorlog toen meneer Jonker huilend zei dat hij het niet wist..
- stem van Hitler die stamelt dat de Joden nou eenmaal zorgen voor verstoring van de staat en bevolking
- Familie Haan - verzetsmensen; Anne (17 jaar) is opgepakt en in de gevangenis gestopt en gefusilleerd als represaille voor het opgeblazen spoor in Herfte. Vader Jan Haan fietste naar de stad om poolshoogte te nemen en kwam terug schreeuwend: "Ze hebben Anne vermoord!"
- Chialt Spijkstra, klasgenoot van Wil op de middelbare school weigerde een hoofdstuk uit Hitler’s Das Kampf te vertalen.
- in de Synagoge te Zwolle bij de namen van hen die gedood zijn, waaronder vele familieleden (18) van Wil.
- moeder was Joods, vader was niet Joods (als enige begraven op begraafplaats in Zwolle).
- vertelt over zijn moeder Truus Cornelissen-Os die werd aangesproken door een Duitse soldaat (+/- 19 jaar oud) waarom ze die Jodenster moest dragen. Die jongen vond dat "Schrecklich" en moeder heeft in alle vriendelijkheid afscheid genomen van die Duitse militair en toen ze thuis was kwamen de tranen bij haar.
Wil Cornelissen vertelde op scholen over deze oorlog: "Om niet te vergeten".

 

Het HCO werkt in opdracht van de Provincie Overijssel samen met RonRon Audiovisuals en het Bevrijdingsfestival Overijssel aan een nieuwe versie van de film Oorlog in Overijssel uit 1990, met nieuw beeldmateriaal. De productie gaat op 10 april in première en in de daaropvolgende weken volgt een programma van vertoningen.

 

 

Trefwoorden:Vondelkade, Zwolle, Joods, Jodenster, Joden, Verzet, Duitser, Synagoge
Personen:Wil Cornelissen, Igor Cornelissen, Izak Os, Lea Os-Spits, Chialt Spijkstra, Jan Haan, Anne Haan, Truus Cornelissen-Os
Periode:1940-1945
Locatie:Zwolle, Enschede
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand