MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Kinderen in WO II

Verhaal

Ursula, Ernst, Hermann, Bernd, Walter, Rosemarie, Ernst, Walter en Klaus. Tieners waren ze, hun dromen werden wreed verstoord door de Duitse inval. Hun leven eindigde in de concentratiekampen.

              En toen waren er nog maar negen

 

 

Kind in oorlogstijd

Ursula, Ernst, Hermann, Bernd, Walter, Rosemarie, Ernst, Walter en Klaus. Tieners waren ze, de joodse jongeren die in de jaren dertig een veilig onderkomen dachten te vinden op de Quakerschool in kasteel Eerde te Ommen. Hun dromen werden wreed verstoord door de Duitse inval. Hun leven eindigde in de concentratiekampen. 

 

 

 

De Quakerschool op kasteel Eerde in Ommen als laatste verblijf

De internationale Quakerschool in Ommen werd in de jaren dertig opgericht en ondergebracht in kasteel Eerde. Al spoedig werd de school een opvangplek voor Duits-joodse vluchtelingenkinderen: zij woonden op de school en volgden daar de lessen. 

In mei 1940, toen de Duitse legers Nederland binnenvielen, waren er nog bijna twintig joodse kinderen in kasteel Eerde. Een aantal kinderen dook onder, anderen voegden zich bij hun familie in Nederland. Een groep van negen kinderen bleef in Eerde achter en gaf gevolg aan de oproep zich 'vrijwillig' te melden voor Kamp Vught. Zij werden allen vermoord. 

 

Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Ommen, 1900-1950
Periode:1900-1950
Locatie:Ommen gemeente, Salland