MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Jodenvervolging in 12 portretten

Verhaal

Jodenvervolging in 12 portretten

In de mobiele tentoonstelling ‘Jodenvervolging in 12 portretten’ wordt aan de hand van korte levensverhalen van 12 Joodse Zwollenaren zichtbaar gemaakt welke impact de vervolgingen van de nazi's hadden op hun leven. De tentoonstelling in de vorm van roll-ups kan gehuurd worden door scholen en andere geïnteresseerden. Stichting Judaïca Zwolle heeft in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en met advies van Stadkamer lesbrieven ontwikkeld bij de tentoonstelling.

De 12 lesbrieven dienen als leidraad bij het bekijken, lezen en leren begrijpen van de persoonlijke levensgeschiedenissen van vervolgde Joden in de Tweede Wereldoorlog. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen ontdekken dat geschiedenis zich niet in de leerboeken afspeelt op plaatsen ver van huis maar dat het verleden ook in de eigen omgeving te vinden is. Doelgroep is de bovenbouw van het basisonderwijs en voor leerkrachten is er een handleiding beschikbaar waarin tips te vinden zijn hoe de lesbrieven te gebruiken.

De fraai vormgegeven lesbrieven zijn gratis te downloaden via de website van Stichting Judaica, waarop ook alle 12 portretten zijn terug te vinden. In de bijlagen onderaan op deze pagina zijn alle 12 lesbrieven en een handleiding met tips voor leerkrachten te bekijken. Download hier het hele pakket: https://we.tl/t-XVSwP63A1k

Het lesmateriaal is ontwikkeld in opdracht van Stichting Judaïca Zwolle door Simone van der Meulen met advies van Stadkamer. Het materiaal is vormgegeven door Frank de Wit en mede gefinancierd door Stichting het Hervormd Weeshuis en Historisch Centrum Overijssel.

Trefwoorden:Educatie, Onderwijs, Lespakket, Tweede Wereldoorlog, WO2
Locatie:Overijssel, NL, Zwolle