MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Het Oversticht: Aanleg van de A28, 2001 (film)

Verhaal

Het Oversticht: Aanleg van de A28, 2001 

Op 29 mei 1955, Eerste Pinksterdag, stonden mensen voor het eerst in een file in Nederland. Deze file ontstond op knooppunt Oudenrijn. Knooppunt Oudenrijn is het oudste verkeersknooppunt van Nederland. Het ligt bij Utrecht op de kruising van de autosnelwegen A12 en de A2. In 1939 werd het knooppunt geopend als 2-strooks rotonde. Na de Tweede Wereldoorlog werden er twee benzinestations gebouwd. De wegen werden drukker en de eerste file van Nederland ontstond op dit knooppunt. Als noodoplossing werden verkeerslichten geplaatst en deze zorgden voor een goede doorstroming van het verkeer. In 1967 werd het knooppunt omgebouwd tot een volwaardig klaverbladknooppunt. Op 13 november 1968 was het omgebouwde knooppunt gereed, zodat de files rond het knooppunt werden opgelost. In 1996 werd na jaren van reconstructiewerkzaamheden de klaverturbine geopend.

 

Een klaverturbine is een verkeersknooppunt met ongelijkvloerse wegdelen. Het is variant op een klaverblad, waarbij voor een of meer richtingen fly-overs zijn gebouwd zoals bij een turbineknooppunt. De voor Overijssel dichtstbijzijnde klaverturbine is die bij Hattemerbroek, een verkeersknooppunt voor de aansluiting van de autosnelwegen A28 en A50, tussen Wezep en Zwolle. Bij de aanleg van de N50 naar Kampen is het huidige knooppunt in de jaren 80 ontstaan. [Bron: Wikipedia]

 

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevindt zich de onvolprezen serie Het Oversticht van RTV Oost. In deze serie ‘Andere Tijden’-achtige documentaires wordt een verscheidenheid aan onderwerpen belicht, veelal ondersteund door historisch beeldmateriaal. Deze keer de aflevering over de A28.

 

Oversticht 118

Officiële beschrijving van RTV Oost: "In de jaren zestig werd in Zwolle de snelweg A28 aangelegd. De nieuwe weg zorgde voor ontsluiting van het noorden en was gunstig voor Zwolse ondernemingen. Nadeel was het lawaai en de vervuiling die de snelweg met zich mee bracht. Anno 2004 zijn er toch weer problemen met de verkeersdrukte. Er wordt zelfs gespeculeerd over een dubbeldekssnelweg."

 

Trefwoorden:A28, A50, Het Oversticht, Zwolle, Hattemerbroek, Kampen
Periode:1955-2015
Locatie:Overijssel
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand