MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Deventer in de winter, 1940 (film)

Verhaal

Op 4 december 2010 kampt West-Europa met extreme sneeuwval. Toch geldt de winter van 2010 niet als een strenge winter. De winter van 1963 was met gemiddeld min 3,1 graden de koudste van de twintigste eeuw en de koudste van de laatste ruim vijftig jaar. De winter van 1979 (min 0,8 graden) was een van de koudste van de eeuw. Ook de winter van 1996 (min 0,1 graden) mogen we tot de strenge winters rekenen, gevolgd door 1947 (min 2,4).

De jaren veertig telden nog drie strenge winters: 1940 (min 1,9), 1941 (min 0,1) en 1942 (min 1,5). Ook 1929 (min 1,5) hoort tot de strenge winters. In totaal telde de twintigste eeuw dus acht strenge winters met een gemiddelde temperatuur onder nul. De negentiende eeuw had er dertien, de achttiende eeuw veertien met een gemiddelde onder het vriespunt.

De strengste winters leverden ook veel sneeuw op. In de winter van 1963 lag er in het noorden van het land op tachtig dagen sneeuw. De zon scheen er volop bij, want die winter was met 256 uur zon ook de een van de zonnigste. De zonnigste winters waren die van 2003 en 2002 met 267 en 266 uur zon. Ook de winter van 1979 mocht er zijn met ongeveer 60 dagen met een sneeuwdek. In die winter viel in De Bilt op 37 dagen sneeuw, het grootste aantal van de eeuw. [Bron: KNMI]

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich een groot aantal films met winterbeelden. Strenge winters leveren nu eenmaal vaak schitterende plaatjes op. Deze film gaat over de strenge winter van 1940.

Samenvatting:

Reportage over een winter met veel sneeuw en ijs in Deventer.

Beschrijving:

- Tekst: "Foto, Kino en Projectiehandel Ab. Hakeboom Deventer, telef. 4400 (b.g.g. 2348)"

- Beeld: Zware ijsgang met veel schotsen op de IJssel, met op de achtergrond de in aanbouw zijnde Wilhelminabrug.

- Sneeuw en ijs in het Worpplantsoen, met op de achtergrond de spoorbrug.

- Gezicht vanaf de toren van de Lebuïnuskerk op de Bolwerksmolen, de aanbouw zijnde Wilhelminabrug en de binnenstad in de sneeuw.

- Gezicht vanaf de Worp op het IJsselfront en de toren van de Lebuïnuskerk.

- Een man veegt sneeuw op de Schipbrug.

- IJsschotsen langs de IJssel.

- Mensen lopen via een houten looppad over de bevroren IJssel. Het middenstuk van de Schipbrug is vanwege het kruiende ijs weggenomen. Kinderen spelen op het ijs.

- Gezicht van de bevroren IJssel op de spoorbrug.

- Het ijs begint te smelten. Grote en kleine schotsen drijven voorbij.

- De schotsen zijn verdwenen en de Schipbrug is weer in gebruik.

- De IJssel is ijsvrij, maar ook enorm breed.

- Boten liggen aan de kade, die bijna wordt overstroomd.

- Mensen lopen over de door het hoge water bedreigde Welle.

- Gezicht vanaf de spoorbrug op de IJssel en Deventer.

- Beelden van het snel stromende water.

- Einde

 

Trefwoorden:Strenge winter, Winter, IJssel, Welle, Schipbrug
Periode:1940
Locatie:Deventer
Digitaliseren Embed
Digitaliseren
Embed