image/svg+xml

De TV-Studio, 1975-1976 (film)

Verhaal

De TV-Studio, 1975-1976 (film)

Plaatje bij verhaal: movie_clapperboard_1_1.jpg

De TV-Studio, 1975-1976 (film)

Afgelopen vrijdag, 25 november, was het 68 jaar geleden dat de kabeltelevisie werd uitgevonden.  In 1948 werd dit systeem geïntroduceerd door de Amerikaan Ed Parsons.  Kabeltelevisie is de populaire naam waarmee een netwerk wordt aangeduid dat radio- en televisiesignalen vanuit één punt via een bedraad netwerk naar de huiskamer brengt. Vanouds was het gebruikelijk dat radio- en televisieprogramma's draadloos werden ontvangen (de zogenaamde 'etherverbinding'), zodat het gebruik van een kabel (bij elektriciteit en telefoon heel normaal) een nieuwtje was. Hoewel men steeds van kabeltelevisie spreekt, is dat altijd inclusief kabelradio. De aanbieders van kabeltelevisie vermelden dat zelden in hun publicaties.

Het omvangrijke audiovisuele archief van het Historisch Centrum Overijssel omvat onder andere het uitzendarchief van de Deventer Radio en Televisie (DRTV) en diens voorloper, de Kabel Omroep Deventer (KOD). De KOD was in de jaren ’70 van de twintigste eeuw een van de eerste vijf kabelomroepen in Nederland. De oudste tapes uit deze collectie staan op het ‘lastige’ ½ inch video systeem, een zogenaamd open reel video systeem. Dit houdt in dat de tapes niet in een cassette maar op spoelen zitten. Het afspelen van deze tapes is lastig omdat er vrijwel geen werkende apparatuur meer voor beschikbaar is. Het HCO heeft met een aantal subsidies deze tapes kunnen laten digitaliseren door een professioneel bedrijf. De kwaliteit van de opnamen is nog verbazingwekkend goed te noemen, zelfs nadat de tapes jaren lang stil hadden gelegen, meestal geen goede zaak voor video’s.

In dezelfde week dat kabeltelevisie zijn 68ste verjaardag vierde, is bij het HCO locatie Deventer een project van start gegaan om deze oudste opnamen nader te beschrijven. Voor heen waren de tapes alleen toegankelijk aan de hand van opschriften op de dozen. Het mooiste is dat bij het nader toegankelijk maken van deze opnamen de medewerkers van het eerste uur van de KOD weer betrokken zijn. Zo is het cirkeltje weer rond. De films zullen uiteindelijk allemaal via de websites van het HCO te bekijken zijn.

In deze film een kijkje in de TV-studio van de KOD. Nostalgische beelden met typische jaren ’70 kapsels en kleding.

 

Trefwoorden:Deventer Radio en Televisie, Drtv, Kabel Omroep Deventer, Kod, Kabel, Video
Periode:1975-1976
Locatie:Deventer
Thema's:Kabel Omroep Deventer (KOD)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.