MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Ballonvaart, 1975 (film)

Verhaal

Ballonvaart, 1975 

Op 19 juni 2002 begint de Amerikaanse avonturier Steve Fossett zijn soloballonvlucht rond de wereld. Fossett vestigde graag wereldrecords. Hij werd vermogend door zijn activiteiten op de Amerikaanse financiële markt. Hij is vooral bekend door als eerste non-stop solo rond de wereld te vliegen in een Rozière ballon, maar ook als solozeiler en solopiloot. In maart 2005 vloog hij in de speciaal voor die tocht ontworpen GlobalFlyer solo en zonder bij te tanken in ongeveer 77 uur rond de wereld. Op 3 september 2007 werd Fossett als vermist opgegeven, nadat hij enkele uren eerder voor een solovlucht in zijn vliegtuig was vertrokken. Omdat hij geen vluchtplan had ingediend, was het voor de hulpverleners zoeken naar een speld in een hooiberg.

Op 19 september 2007 maakte majoor Cynthia Ryan van de US Civil Air Patrol bekend dat de intensieve zoektocht naar de avonturier zonder resultaat en zonder enig aanknopingspunt was beëindigd. Op 27 november 2007 werd bekendgemaakt dat de echtgenote van Fosett, overtuigd van zijn dood, een verzoek bij de rechtbank in Chicago had ingediend om haar echtgenoot dood te laten verklaren. Op 15 februari 2008 werd Fossett officieel doodverklaard. Op 29 september 2008 werd bekend dat wandelaars de identificatiekaart en andere persoonlijke spullen van Fossett hadden gevonden. Op 1 oktober 2008 hebben reddingswerkers in de Amerikaanse staat Californië delen gevonden van het vliegtuig. Later werden ook menselijke resten gevonden in het wrak. Uit een DNA-test bleek dat het inderdaad om het lichaam van Fossett ging.

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich meerdere films over ballonvaarten, gelukkig allemaal veel onschuldiger van aard. In deze film, opgenomen in en rond Zwolle, zijn beelden te zien van het opblazen – en uiteindelijk opstijgen – van een luchtballon, maar ook van parachutisten, het Kamperlijntje, de spoorverbinding tussen Zwolle en Kampen, en een Esso-tankstation.

 

Trefwoorden:Luchtballon, Esso, Tankstation, Parachutisten, Zwolle, Kampen
Periode:1975
Locatie:Zwolle
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.

Soort
Titel
Bericht
Bestand