MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

2001 - Brood is dood

Verhaal

2001 - Brood is dood

Op 11 juli 2001 pleegt Herman Brood zelfmoord door van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen. De in 1946 in Zwolle geboren rock-'n-roll legende is al vanaf zijn zeventiende levensjaar actief in de muziek.

Hij speelt onder meer piano bij de legendarische Drentse bluesformatie Cuby + Blizzards. Eind jaren zeventig start de charismatische Brood een zeer succesvolle solocarrière met zijn band Wild Romance. Later manifesteert hij zich ook als beeldend kunstenaar. Zijn tekeningen, zeefdrukken en action paintings vinden gretig aftrek bij een breed publiek. In de media bouwt de geestige en eigenzinnige Brood een reputatie op als ‘nationale knuffeljunk’. Zijn manische drank- en drugsgebruik eist uiteindelijk een zware fysieke tol. De afgetakelde rockster verliest zijn levenslust en besluit zelf een einde aan zijn veelbewogen bestaan te maken.

*Titelfoto: Herman Brood beschildert een schutting op het Rembrandtsplein in Amsterdam. (foto: Molendijk, 10 oktober 1986. Nationaal Archief, collectie Anefo)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Muziek Overijssel, Rock & roll, Overijssel verbeeld
Periode:2001
Locatie:Zwolle