MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1967 - Ondergang van een textielimperium

Verhaal

De eens zo bloeiende Twentse textielindustrie komt in de jaren zestig in gevaarlijk vaarwater. Het prijspeil van de producten daalt, terwijl de loonkosten juist stijgen. De concurrentie uit Oost-Europa en Azië is moordend.

Ingrijpende reorganisaties en een stroom van fusies kunnen het economische tij niet keren. Vooral 1967 is een triest jaar, waarin duizenden arbeiders hun baan verliezen. De meeste indruk maakt de mededeling op 4 april dat de werkgelegenheid bij de voormalige textielgigant Van Heek & Co in Enschede met tweederde wordt ingekrompen. Ruim een jaar later legt het zieltogende bedrijf alle productieactiviteiten stil. Ook andere gerenommeerde fabrieken gaan ten onder. De textielindustrie verliest haar vooraanstaande rol in de Twentse samenleving. Het aantal werknemers daalt drastisch van 44.000 in 1950 tot slechts 6.000 in 1985.

Titelfoto: Protest in Enschede tegen de massa-ontslagen, 22 april 1967. Foto: B. Merk. (Nationaal Archief, Collectie Anefo)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Textielindustrie, IJzeren Eeuw Overijssel
Periode:1967
Locatie:Twente, Enschede gemeente