MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1965 - Economisch rampjaar voor Deventer

Verhaal

1965 - Economisch rampjaar voor Deventer

Door een opeenstapeling van faillissementen is 1965 een economisch rampjaar voor Deventer. De zwaarste klap valt in december, als de textielfabriek van Ankersmit onverwacht de deuren moet sluiten.

Het bedrijf is precies honderd jaar eerder door manufacturenhandelaar Hendrik Jan Ankersmit jr. opgericht als de Stoomweverij, Ververij en Drukkerij Ankersmit & Co. De onderneming heeft wereldwijd een goede naam opgebouwd. Haar handelsmerk, de ‘vuist met het anker’, staat garant voor kwaliteit. Eén van de belangrijkste producten is de kleurrijke wasdruk, een imitatiebatik die vooral in West-Afrika gretig aftrek vindt. Maar de introductie van nieuwe artikelen en de concurrentie van lagelonenlanden doen het bedrijf na een fusie de das om. Bij de eerste grote bedrijfssluiting van Nederland staan in één klap elfhonderd man op straat. De verslagenheid in Deventer is enorm.

Titelfoto: Arbeiders van Ankersmit bedrukken stoffen met de hand, 21 december 1965. Foto: Eric Koch. (Nationaal Archief, Collectie Anefo)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:ECONOMIE, Industrie, Bedrijvigheid Overijssel
Personen:Hendrik Jan Ankersmit
Periode:1965
Locatie:Salland