MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1961 - Volksgericht in Staphorst

Verhaal

1961 - Volksgericht in Staphorst

In de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 november 1961 vindt in de gesloten gemeenschap van Staphorst een volksgericht plaats.

Een getrouwde man en vrouw, die men van overspel verdenkt, worden op een boerenkar enkele uren door de straten rondgereden en bespot. Honderden bewoners zijn op de been. De politie is in geen velden of wegen te bekennen. Deze rituele straf, bedoeld om de plaatselijke normen en waarden te beschermen, wekt in binnen- en buitenland afschuw. Veel mensen vragen zich af hoe in deze moderne tijd nog een ‘heksenjacht’ met zo’n ‘middeleeuws’ karakter kan voorkomen. In januari 1966 probeert een groep jongeren in Staphorst voor het laatst een volksgericht te houden, maar dit keer slaagt de politie erin de openbare bestraffing te verhinderen.

Titelfoto: Een amateur-fotograaf heeft het volksgericht vastgelegd. Hier wordt de uit haar huis gehaalde vrouw op de kar gehesen. (Particuliere collectie)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Volksgericht, Vrouwen Overijssel
Periode:1961
Locatie:Staphorst