MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1960 - Gastarbeiders in Twente

Verhaal

1960 - Gastarbeiders in Twente

Eind jaren vijftig veroorzaakt de geweldige economische groei in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Wanneer die niet in eigen land gevonden kunnen worden, gaat men in het Middellandse Zeegebied op zoek naar goedkope werkkrachten.

Ook de Twentse textielindustrie profiteert van deze ‘gastarbeiders’. Als eersten arriveren er in 1960 Italianen, een jaar later gevolgd door Spanjaarden. De contacten met de lokale bevolking verlopen niet altijd even soepel. Zo weren veel dansgelegenheden Italiaanse bezoekers. De zuiderlingen vallen namelijk zeer in de smaak bij de meisjes. De autochtone jongens kunnen dat maar moeilijk verkroppen en in de nazomer van 1961 breken er in Oldenzaal en Hengelo zelfs relletjes uit tussen gastarbeiders en plaatselijke nozems. Na deze ongeregeldheden verlaten veel Italianen en Spanjaarden Twente. In 1964 doen Turken hun intrede en in 1968 Marokkanen.

*Titelfoto: Italianen in een spinnerij in Enschede, 11 september 1961. (foto: Harry Pot. Nationaal Archief, collectie Anefo)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Gastarbeiders, Textielindustrie, Nieuwkomers Overijssel
Periode:1950
Locatie:Twente
0 annotaties

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.