MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1959 - Een televisiemast in Markelo

Verhaal

1959 - Een televisiemast in Markelo

Op 23 januari 1959 wordt de televisietoren van Markelo in gebruik genomen. Het hoogste gebouw van Overijssel bevindt zich ongeveer vijf kilometer ten westen van het dorp.

De zendmast van 156 meter moet voor een betere televisieontvangst in het oosten van het land zorgen. Ook in Goes, Roermond, Smilde en IJsselstein staan dergelijke steunzenders. Deze bakens in het landschap zijn een onmiskenbaar signaal van de populariteit van het nieuwe medium, dat na de eerste officiële nationale tv-uitzending op 2 oktober 1951 in een razend tempo de Nederlandse huiskamer heeft veroverd. De beeldbepalende zendmast in Markelo zal decennialang goede diensten bewijzen. Inmiddels is door nieuwe communicatietechnieken en het steeds kleiner worden van de zendinstallaties veel ruimte in de toren beschikbaar gekomen, waarvoor een passende functie wordt gezocht.

Titelfoto: De toren bij Markelo in aanbouw, juni 1957. Foto: Wullschle. (Nationaal Archief, Collectie Nederlandse Heidemaatschappij)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Televisie, Media
Periode:1959
Locatie:Twente, Markelo