MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1942 - Een kunstbunker in Paaslo

Verhaal

1942 - Een kunstbunker in Paaslo

Op 26 mei 1942 gaat in Paaslo de bouw van een imposante bunker van start. Opdrachtgever is de Nederlandse overheid, die hier een deel van de nationale kunstcollectie, waaronder topstukken uit het Rijksmuseum te Amsterdam, veilig wil opslaan.

Het hele gebouw wordt opgetrokken uit gewapend beton. De bovengrondse bouw vereist een zeer zware constructie. De muren zijn dan ook 4,60 meter dik. Het kegelvormige dak, dat het effect van een bominslag moet verkleinen, is zelfs 9,50 meter dik. Reeds op 15 september 1942 kan als eerste schilderij Het Straatje van Vermeer in de bergplaats worden ondergebracht. Al met al biedt de kunstbunker in de Tweede Wereldoorlog ruimte aan ongeveer drieduizend kunstwerken. Tegenwoordig is de provincie Overijssel eigenaar van het gebouw, dat als depotruimte wordt verhuurd aan musea.

*Titelfoto: Enkele in de kunstbunker opgeslagen schilderijen waaronder Het Straatje en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer. (Rijksmuseum Amsterdam)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Kunst, Overijssel WOII, Overijssel verbeeld
Periode:1942
Locatie:Paaslo