MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1917 - Russische revolutie fataal voor Rusluie

Verhaal

In november 1917 grijpen de communisten in Rusland de macht. De bolsjewistische revolutie stort het land in chaos en geeft ook de doodsteek aan de traditionele handelscontacten van Vriezenveense kooplieden met St. Petersburg.

De zogenoemde Rusluie zijn al sinds het begin van de 18de eeuw actief in deze verre streken. Ze hebben er verschillende Vriezenveense Compagniën, handelshuizen en winkels gesticht, die onder meer textiel, wijn, tabak, thee, cacao, aardewerk en bloemen verhandelen. De Vriezenveners vormen een hechte gemeenschap in de kosmopolitische stad. De lange reis naar Rusland, die doorgaans drie à vier weken duurt, gaat meestal per huifkar en wordt zoveel mogelijk in groepsverband afgelegd. Hun laatste levensdagen slijten de Rusluie in hun geboortedorp, waar ze met hun verworven rijkdom prachtige villa’s laten bouwen.

*Titelfoto: Russische paaseieren, die de Rusluie als souvenir uit St. Petersburg hebben meegenomen. (Oudheidkamer Vriezenveen)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Rusluie, Opstand Overijssel
Periode:1917
Locatie:Vriezenveen, NL, Vriezenveen

Locatie op kaart