MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1888 - Staking in Almelo

Verhaal

Door een opeenstapeling van grieven leggen de arbeiders bij de twee textielfabrieken van de firma Scholten in Almelo op 9 januari 1888 spontaan het werk neer. In eerste instantie is er van organisatie geen enkele sprake.

De woedende arbeiders gooien ruiten bij Almelose notabelen in en politieagenten slaan een demonstratie met de blanke sabel uiteen. Na enkele dagen nemen de socialisten de leiding over. Zij zorgen ervoor dat de rellen stoppen. Gerrit Bennink houdt zich bezig met het opzetten van steunacties en het inzamelen van giften, zodat de stakers de strijd niet door een gebrek aan middelen hoeven op te geven. Pas na drie maanden zijn de fabrikanten bereid concessies te doen en wordt de tot dan toe langste staking in de Nederlandse geschiedenis beëindigd.

*Titelfoto: De staking van 1888 kreeg veel aandacht in de landelijke pers. Tekening door Joh. Braakensiek in De Amsterdammer van 19 februari. (TwentseWelle, Enschede)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Staking, Textielindustrie, Opstand Overijssel, Onruststokers Overijssel
Periode:1800-1900
Locatie:Twente