image/svg+xml

1874 - Deventer vestingstad af

Verhaal

1874 - Deventer vestingstad af

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00230_0.jpg

Op 18 april 1874 wordt in Nederland een nieuwe Vestingwet van kracht. De landsverdediging zal voortaan vrijwel uitsluitend worden geconcentreerd op het westen van het land en de Vesting Holland.

Een enkele jaren eerder uitgebroken oorlog tussen Duitsland en Frankrijk heeft onomstotelijk aangetoond dat in de moderne oorlogsvoering een lange verdedigingslinie met versterkte steden nutteloos is. Alle verdedigingswerken in het oosten van het land verliezen hun defensieve functie. Ook de enige nog resterende Overijsselse vestingstad, het dichtbevolkte en in zichzelf opgesloten Deventer, kan eindelijk haar knellende banden afwerpen. Door het slechten van de omvangrijke vestinggordel komt een uitgebreid gebied voor stadsuitbreiding beschikbaar. De vrijgekomen ruimte biedt onder meer plaats aan een park, herenhuizen, middenstands- en arbeiderswoningen, scholen en fabrieken.

*Titelfoto: Fragment van een kaart van de IJssel uit ca. 1845, waarop de enorme omvang van het vestingterrein rond Deventer is weergegeven. (HCO, kaartencollectie)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Vestingwerken, Stadsuitbreiding, Vestingwet, Stad rukt op
Periode:1874
Locatie:Deventer
Thema's:De stad rukt op, Een provincie in beweging (1813-1900)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.