MijnStadMijnDorp is een project van Historisch Centrum Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

1862 - Havezate Den Dam afgebroken

Verhaal

In de zomer van 1862 wordt de vervallen havezate Den Dam in Hellendoorn voor afbraak verkocht. De trieste teloorgang van het eeuwenoude huis, dat in 1682 negen vuursteden telde en daarmee tot de grotere havezaten behoorde, is kenmerkend voor het lot van veel adellijke buitenplaatsen in de 19de eeuw.

Sinds de omwenteling van 1795 is voor de adel het bezit van een havezate niet langer een vereiste om een politieke carrière te maken. Daarmee verdwijnt ook een belangrijke reden om de geldverslindende, vaak verouderde en oncomfortabele landhuizen in ere te houden. Veel edellieden doen hun buitenverblijven van de hand en vestigen zich definitief in de stad. Het overgrote deel van de Overijsselse havezaten wordt na verloop van tijd met de grond gelijkgemaakt.

Titelfoto: Uitzicht vanuit het huis Den Dam op het 'grand canal'. Tekening door Christaan Biben, ca. 1830. (Oudheidkamer Hellendoorn)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Havezate, Adel Overijssel
Periode:1862
Locatie:Salland